Eksperti: Augstskolu piesaistītie studenti nav tūlītējs risinājums darbaspēka trūkumam
Viedokļi
2020. gada 21. aprīlis, 18:33

Eksperti: Augstskolu piesaistītie studenti nav tūlītējs risinājums darbaspēka trūkumam

Jauns.lv

Augstskolu primārais mērķis, piesaistot ārvalstu studentus, nav darbaspēka trūkuma novēršana. Šodienas studenti būs profesionāli speciālisti tajās jomās, ko viņi apgūst, pēc vairākiem gadiem, tomēr tas nenozīmē, ka šobrīd uz viņiem jāraugās kā uz mazkvalificēta darba veicējiem, tika norādīts diskusijā “Viedā imigrācija – tautsaimniecības izaugsmes atslēga”, kas šodien norisinājās Starptautiskās zinātniskās konferences “Ilgtermiņa tautsaimniecība. Latvijas stāsts.” ietvaros.

Runājot pat Latvijas tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā, eksperti norādīja, ka jāvērtē profesijas un iespējas, ko ārvalstu studenti var sniegt pēc absolvēšanas, nevis strādājot paralēli studijām. Diskusijas laikā eksperti norādīja uz Latvijā vienlaikus pastāvošo bezdarbu un darbinieku trūkumu dažādās jomās, piemēram, lauksaimniecībā vai transporta pārvadājumos. “Pilnīga “robežu slēgšana” un “savu bezdarbnieku nodarbināšana” nav risinājums. COVID-19 ietekmē apturētā mobilitāte ir skaidri iezīmējusi problēmas politikā un sabiedrībā kopumā un “lozungu politika” pēc krīzes vairs nedarbosies,” norādīja Biznesa augstskolas Turība Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors Imants Bergs.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze norādīja, ka imigrācija kopumā noteikti ir skatāma griezumā pirms pandēmijas un pēc. “Vispirms nepieciešams skaidri definēt, kas ir nepieciešams Latvijas tautsaimniecībai, kādā virzienā vēlamies attīstīties, un tad arī var saprast, kas mums to var palīdzēt īstenot,” viņa norāda.

IT Izglītības fonda izpilddirektore Evija Celma norādīja, ka “IT nozares uzņēmumi aizvien aktīvāk iesaistās studiju procesā, jo darba tirgū ir šīs jomas speciālistu trūkums. Uzņēmēji paši reaģē un cenšas aizpildīt robus.”

Ekspertu diskusijā “Viedā imigrācija – tautsaimniecības izaugsmes atslēga”, kas šodien norisinājās Biznesa augstskolas Turība XXI Starptautiskās zinātniskās konferences “Ilgtermiņa tautsaimniecība. Latvijas stāsts.” Ietvaros piedalījās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze, un Biznesa augstskolas Turība Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors, Augstākās izglītības eksporta apvienības valdes priekšsēdētājs Imants Bergs.