Leģendārās "Mākslas dienas" šogad notiek internetā
Svetlana Saveļjeva “Mikropasaule uzbrūk”, 2020.g., akrila sveķi, apgleznojums, 12x9 cm. LMS virtuālā vizuālās mākslas izstāde “Mākslas dienas 2020. Covid-19.
Kultūra
2020. gada 20. aprīlis, 20:00

Leģendārās "Mākslas dienas" šogad notiek internetā

Jauns.lv

No 2020. gada 20. aprīļa līdz 31. maijam mājaslapā www.makslasdienas.lv un tiešsaistes sociālā tīkla tīmekļvietnes Facebook lapās “Latvijas Mākslinieku savienība” un “Mākslas dienas/Rudens” norisinās biedrības “Latvijas Mākslinieku savienība” pirmo reizi rīkota virtuālā vizuālās mākslas izstāde “Mākslas dienas 2020. Covid-19”.

Mākslinieku sociālā un radošā aktivitāte “Mākslas dienas” Latvijā ir aizsākusies 1959. gadā, un jau vairāk kā 60 gadus Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) šajā izstādē tradicionālā formātā aktualizē mākslas procesu daudzveidību, to nozīmi māksliniekiem un sabiedrībai. 

“Mākslas dienas” – ierastie pavasara un radošuma svētki, 2020. gadā ierodas laikā, kad “Apokalipses jātnieka” izskatā darbojas Covid-19 pandēmija, izjaucot iepriekš radītos plānus un ieceres pasaules valstu un cilvēku likteņos. Mākslu jomā šis laiks raksturojas ar skatītājiem slēgtiem muzejiem, izstāžu zālēm, teātriem un atceltiem kultūras pasākumiem. “Jātnieks” jāj, atstājot “kultūrdārziņā” postažu. Cietusi ir arī kultūras pakalpojumu nozare, kas strādā, apgūstot un realizējot finansējumu daudzveidīgos publiskajos projektos. Šobrīd par izdzīvošanu cīnās pēdējā desmitgadē koptā kultūras nozare, kas pastāvēja un izdzīvoja “no projekta uz projektu”.

LMS ir aicinājusi māksliniekus, neraugoties uz pandēmijas izraisīto dīkstāvi, apliecināt savas prasmes un vēlmi radīt, šoreiz eksponējot darbus virtuālajā formātā un uzturot aktuālu romiešu teicienu “Vita brevis, ars longa”. LMS aicinājumam ir atsaukušies 116 mākslinieki, to skaitā LMS biedri, profesionāli mākslinieki, mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi. Nozīmīgi ir akcentēt, ka šī ir pirmā reize, kad Latvijas Mākslinieku savienības ikgadējā “Mākslas dienu” izstāde tiek eksponēta neierastā formātā, un LMS pateicas autoriem par māksliniecisko drosmi.  Virtuālo ekspozīciju, kurā skatītāji var ieraudzīt gan profesionālu meistaru darbus, gan jauno mākslinieku sniegumu, veido klasiskās tehnikās izpildītu glezniecības, tēlniecības, grafikas, tekstilmākslas un keramikas darbu attēli, kā arī foto mākslas un multimediju darbi. Virtuālās izstādes “Mākslas dienas 2020. Covid-19” noslēgumā par pārliecinošu radošo sniegumu kādam no māksliniekiem tiks pasniegta LMS balva – iespēja rīkot personālizstādi LMS galerijā 2021./2022. gadā.

LMS virtuālā vizuālās mākslas izstāde “Mākslas dienas 2020. Covid-19” ir apskatāma no 20.04. - 31.05.2020. LMS tīmekļvietnē www.makslasdienas.lv un Facebook lapās: Latvijas Mākslinieku savienība, Mākslas dienas/Rudens.

Virtuālās izstādes idejas autors: Igors Dobičins, kuratore: Ieva Smiļģe, dizaina autori: Elza Dobičina, Gatis Pīpkalējs.  Izstādi rīko: Latvijas Mākslinieku savienība. Izstādi atbalsta dizaina uzņēmumi: “DatorsxDizains”, “DUDU.lv”, “Smede.lv”.