foto: Ekrānuzņēmums
Melu detektors netiek uzskatīts par uzticamu personāla atlasē, paziņo Valsts kanceleja
Poligrāfs jeb melu detektors netiek apskatīts kā uzticama atlases metode.
Sabiedrība
2020. gada 4. aprīlis, 16:28

Melu detektors netiek uzskatīts par uzticamu personāla atlasē, paziņo Valsts kanceleja

Jauns.lv / LETA

Poligrāfs jeb melu detektors netiek uzskatīts par uzticamu personāla atlasē, sacīja Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta vadītāja vietniece Katri Vintiša.

Viņa stāstīja, ka, veidojot un attīstot augstākā līmeņa vadītāju atlases procesus, Valsts kanceleja apzināti izvēlas tikai pārbaudītas, profesionālas, standartizētas un adaptētas pretendentu novērtēšanas metodes.

"Konsultējamies ar pieredzējušiem atlases speciālistiem, kuri savā rīcībā balstās uz psihologu un atlases speciālistu ētikas kodeksu normām, kas paredz izteikt tikai tādus spiedumus, kurus var pamatot un kuri ir iegūti, izmantojot zinātniski pierādītas un profesionāli aprobētas novērtēšanas metodes. Poligrāfs jeb melu detektors netiek apskatīts kā uzticama atlases metode gan tāpēc, ka zinātnieku atzinumi par šīs metodes uzticamību ir pretrunīgi un drīzāk vedina domāt, ka šī metode neatbilst iepriekš minētajiem labās prakses kritērijiem atlasē, gan tās izmantošana prasa specifisku tehnisko aprīkojumu," skaidroja Vintiša.

Valsts kancelejas eksperte piebilda, ka poligrāfu kriminālprocesā izmanto tikai ar pašas personas piekrišanu un poligrāfa izmantošanu nevar uzspiest. Vienlaikus judikatūrā ir atzīts, ka nevar izdarīt lietas apstākļu juridiskai izšķiršanai nozīmīgus secinājumus tikai uz vainīgā poligrāfa pārbaudes rezultātiem, bet gan jāizvērtē visi lietas apstākļi kopumā.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā izsludināto ārkārtējo situāciju Iekšlietu ministrija (IeM) uz nenoteiktu laiku pagarinājusi pretendentu pieteikšanos konkursā uz Valsts policijas priekšnieka amatu, pastāstīja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomniece Beata Jonite.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošinās kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā pārbaudīs vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.