foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas Universitāte iznīcina vēsturisko Anniņmuižu, pieprasot nesamaksājamu nomu
No vēsturiskās Anniņmuižas ēkas Latvijas Universitāte ar nesamaksājamas nomas maksas pieprasīšanu grib izsvēpēt pārdaugaviešu biedrību “Riga Annenhof”, uzskata tās pārstāve Rigonda Bērziņa.
Sabiedrība
2020. gada 1. aprīlis, 04:36

Latvijas Universitāte iznīcina vēsturisko Anniņmuižu, pieprasot nesamaksājamu nomu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Anniņmuižas (Imantas un Zolitūdes apkaimes) biedrība “Riga Annenhof” Covid-19 krīzes iespaidā nonākusi neapskaužamā stāvoklī. Biedrību no vēsturiskās Anniņmuizas Jūrmalas gatvē par telpu nomas nenomaksāšanu draud izlikt ēkas īpašniece – Latvijas Universitāte (LU). LU nevēlas nākt pretī biedrībai, kā darbība ārkārtējās situācijas dēļ apsīkusi, un tai nav naudas nomas maksai, augstskola vēloties muižas zemi pārdot, lai iegūtu vairākus miljonus eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēsturiskā Anniņmuiža – biedrības “Riga Annenhof” mājvieta

Vēsturiskā Anniņmuiža – biedrības “Riga Annenhof” mājvieta Anniņmuižas (Imantas un Zolitūdes apkaimes) biedrība “Riga Annenhof” Covid-19 krīzes iespaidā nonākusi neapskaužamā stāvoklī. ...

gallery icon
11

“Riga Annenhof” lūdz palīdzību: “Meklējam sponsoru, kas par valsts ārkārtējās situācijas periodu samaksātu vienas telpas nomas maksu biedrībai, tas ir - 360 eiro mēnesī. Latvijas Universitāte ir atteikusies atbrīvot biedrību no Anniņmuižas telpu nomas maksas par ārkārtējās situācijas periodu!

Biedrība šobrīd pārvāc visas mantas uz vienu telpu, visas pārējās telpas atbrīvojam un pārtraucam nomu. Ja neatradīsim iespēju paturēt vienu telpu, tad mēs izvāksimies pilnīgi no visām telpām, kā rezultātā Anniņmuiža paliks bez apkures, atkal sāksies mitro sienu pelēšana, viss mūsu remonts būs par velti…

Ja vēlaties biedrībai palīdzēt, pateiksimies par Jūsu ziedojumu! Mūsu bankas konts:
LV15HABA0551046779161; Anniņmuižas apkaimes un radošās iniciatīvas biedrība Riga Annenhof 50008287881.

Kā arī meklējam juristu, kur;s varētu pēc tam apstrīdēt un atgūt ārkārtējā perioda telpu nomas maksu!”

Biedrības valdes locekle Rigonda Bērziņa Jauns.lv pauda: “Līdz šim mūsu pārziņā bija viss muižiņas pirmais stāvs – 340 kvadrātmetri. Pašlaik risinām sarunas ar LU par iespējamo nomas maksas atlaišanu, bet tā mums pretī vēl nav nākusi. Mums pašiem nekā nav.

Līdz šim nomu varējām nomaksāt tādēļ, ka mūsu telpām bija apakšnomnieki – neliela fotostudija un kafejnīca, kā arī rīkojām dažādus kultūras pasākumus. Tagad nekas nenotiek, arī apakšnomnieki uzteikuši līgumus.

Darbojāmies ēkā no pagājušā gada vasaras. Šajā laikā esam ieguldījuši naudu īpašumā – nokrāsojuši sienas, ielikuši izlietnes un veikuši citus labiekārtošanas darbus. Latvijas Universitāte pieprasa nomas maksu, formāli balstoties uz valdības rīkojumu, kas nosaka, ka valsts un pašvaldības īpašumos Covid-19 sakarā nomas maksu var atlaist vai samazināt tikai komersantiem. Bet mēs neesam komersants vai SIA, bet gan biedrība. Līdz ar to mums šī pretimnākšana nepienākas un kā biedrība esam pakļauti iznīcībai”.

Valdība Anniņmuižas ēkas Jūrmalas gatvē 76 LU atvēlēja 2014. gadā, lai tur izveidotu Pedagoģijas vēstures muzeju. Bet kopš Torņakalnā iecerētās LU Rakstu mājas, augstskolai Anniņmuiža vairs nav vajadzīga.

Anniņmuižas vēsturiskā vērtība

foto: biedrība "Riga Annenhof"
Gada laikā biedrība “Riga Annenhof” Anniņmuižu ir centusies pārvērst par pievilcīgu kultūras telpu.

Rīgā ir tikai dažas no mūra celtas piepilsētas muižiņas - 19. gadsimta pēdējā ceturksnī eklektisma stilā celtā Anniņmuižas dzīvojamā ēka (tā saucamā Meža pils) ir viena no tām. Muižas ēka tika postīta 1905. gada nemieros, pēc I Pasaules kara ēka ilgāku laiku palika izpostīta, vēlāk atjaunota. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Anniņmuižas parkā notika svētki un zaļumballes. 1948. gadā tās zemi piešķīra lauksaimniecības tehnikuma izveidei. Kopš 1957.gada tur darbojās internātskola. Kopš pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākuma Anniņmuiža nonāca LU pārvaldībā. Sākotnēji tur atradās Ģeogrāfijas fakultāte, bet vēlāk Pedagoģijas fakultāte un LU dienesta viesnīca. Ēka ir maz pārveidota, bet nebija labi uzturēta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc jaunās LU ēkas uzbūvēšanas Torņakalnā pavīdēja ziņas, ka LU Anniņmuižu ar tai pieguļošo iecerējusi pārdot privātajiem investoriem jauna daudzdzīvokļu projekta attīstībai. Savukārt biedrība “Riga Annenhof” saskata tajā potenciālu kļūt par visas apkaimes kultūras vietu. Iespējams, pret biedrības nodomu pretojas LU, kas tās pārdošanas rezultātā varētu iegūt vairākus miljonus eiro.
 
Saskaņā ar LU Senāta apstiprināto LU infrastruktūras perspektīvo attīstības plānu laika posmam no 2018. līdz 2023. gadam un saskaņā ar Ministru Kabineta rīkojumu nekustamo īpašumu Jūrmalas gatvē 76, kura sastāvā atrodas vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis “Anniņmuižas dzīvojamā ēka” ir paredzēts atsavināt, lai iegūtos finanšu līdzekļus novirzītu LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas Torņakalnā būvniecības aizdevuma atmaksai, savulaik biznesa portālam db.lv skaidroja LU Infrastruktūras departamenta direktora pienākumu izpildītājs Marģers Počs: “LU konsolidē savus resursus un koncentrē savu pamatdarbību LU jaunajā akadēmiskajā centrā Torņakalnā. Attīstot jaunu un modernu mācību un zinātnisko infrastruktūru Torņakalnā, īpašums Jūrmalas gatvē vairs nebūs nepieciešams LU pamatfunkciju veikšanai”.

Kā stāstīja “Riga Annenhof” pārstāve Rigonda Bērziņa biedrības vēlme nodalīt vēsturisko ēku no pārējā pārdodamā īpašuma pagaidām nav sadzirdēta, tomēr tā ir apņēmības pilna turpināt pārliecināt, ka vēsturiskā Anniņmuižas ēka būtu saglabājama kā kultūras centrs. Bet pašlaik biedrībā “cīnās” ar LU par nomas maksas atlaidi un meklē sponsorus, kas tai palīdzētu to nomaksāt.

Latvijas Universitāte: “Pie vainas nav ārkārtas apstākļi”

Latvijas Universitātes Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs Jauns.lv Izveidojušos situāciju skaidroja: 

“Latvijas Universitāte ir īpašuma Rīgā, Jūrmalas gatvē 76 īpašniece, kuras sastāvā atrodas vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis “Anniņmuižas dzīvojamā ēka”.

Kopš 2019. gada 23. augusta pār ēkas izmantošanu ir noslēgts nedzīvojamo telpu nomas līgums ar Anniņmuižas apkārtnes un radošās iniciatīvas biedrību "Riga Annenhof".
 
Informējam, ka līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai,  tas ir - 2020. gada 13. martam, biedrībai "Riga Annenhof"  pret Latvijas Universitāti bija izveidojies vairāku mēnešu nomas maksas un saņemto komunālo pakalpojumu parāds.
 
Brīdinājums, ka Latvijas Universitāte izbeigs nomas līgumu ar biedrību "Riga Annenhof", ja biedrība laikus nenokārtos savas saistības pret Latvijas Universitāti, tika nosūtīts pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas (2020. gada 5.martā), attiecīgi lēmums par nomas attiecību izbeigšanu tika pieņems pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās.
 
Biedrībai "Riga Annenhof" joprojām ir iespēja nokārtot savas uzkrātās saistības pret Latvijas Universitāti, LU noteiktajā termiņā.

Latvijas Universitāte iebilst, ka ārkārtas situācijas iestāšanos izmanto tādu saistību neizpildes risināšanai, kuru termiņš iestājies pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās”.