foto: Shutterstock
Vai sieva ir vīra īpašuma mantiniece, ja īpašums nav iegādāts kopdzīves laikā?
Sabiedrība
2020. gada 31. marts, 03:39

Vai sieva ir vīra īpašuma mantiniece, ja īpašums nav iegādāts kopdzīves laikā?

"Likums un Taisnība"

Uz žurnāla "Likums un Taisnība" redakciju pienāca sekojošs lasītāja jauātājums: "Vai sieva ir vīra īpašuma mantiniece, ja īpašums nav iegādāts kopdzīves laikā?" Uz to tad arī lūkojām rast atbildi pie notāra.

Atbild Jānis Skrastiņš, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs

Jā, sieva ir vīra mantiniece. Pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātajiem laulības laikā.

Ja mirušajam ir četri vai mazāk bērni un viņi visi izsaka gribu mantot, tad laulātais saņem ar bērniem vienādu daļu. Ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, tad laulātajam pienākas ceturtā daļa.

Ja mirušajam laulātajam nepaliek ne lejupējo, ne adoptēto vai ja viņi nemanto, piemēram, atsakās mantot, tad pārdzīvojušais laulātais saņem pusi no mantojuma un visu dzīvokļa iekārtu.

Otra puse pienākas citiem tuvākajiem radiniekiem, kuri ir likumiskie mantinieki un izsaka gribu mantot. Ja mirušajam laulātajam nepaliek ne lejupējo, ne adoptēto, ne augšupējo, ne īsto brāļu vai māsu vai viņu bērnu, ne pusbrāļu vai pusmāsu vai viņu bērnu vai ja minētās personas nemanto, tad visu mantojumu dabū pārdzīvojušais laulātais.