foto: Pixabay.com
Riska grupa - seniori. Kā palīdzēt vecajiem cilvēkiem pašizolācijas laikā?
Sabiedrība
2020. gada 20. marts, 13:10

Riska grupa - seniori. Kā palīdzēt vecajiem cilvēkiem pašizolācijas laikā?

Jauns.lv

Viena no Covid-19 riska grupām ir tieši seniori, kurus vecuma un dažādu veselības problēmu dēļ vīruss ietekmē smagāk. Lielākā daļa no koronavīrusa mirušo bijuši vecuma grupā virs 60 gadiem.

Kā palīdzēt senioriem komfortabli pārdzīvot pašizolācijas periodu?

Atrodi alternatīvus veidus, kā saglabāt kontaktu

Sociālā distancēšanās nenozīmē sociālo izolēšanos. Lai gan stingri ieteicams šajā Covid-19 straujās izplatības situācijā ar vecāka gada gājuma cilvēkiem netikties, lai pasargātu viņus no inficēšanās, mūsdienās ir pieejamas daudz alternatīvas saziņai. Svarīgi vecākiem cilvēkiem par tām pastāstīt. Palīdzi savam senioram datorā vai, ja iespējams, viedtālrunī iestatīt dažādas tiešsaistes saziņas programmas.

Seko līdzi tam, ko seniors lieto uzturā

Ja vecāki cilvēki neiziet no mājām, viņiem var zust ēstgriba. Gādā, lai tavs seniors ēd pilnvērtīgi un uzņem visas nepieciešamās vielas organismā. Īpaši ieteicams divas reizes dienā uzņemt proteīnu. Ja nepieciešams, nodrošini senioru ar pārtikas krājumiem.

Ieturi distanci, kad satiekaties

Lai gan tas nav ieteicams, tu joprojām vari satikties ar senioriem, tomēr atceries par distances ievērošanu. Izvairies no fiziska kontakta. Noteikti atceries par roku mazgāšanu un atgādini par to arī sirmgalvim.

Pavēro, cik daudz informācijas seniors patērē

Izvairīties no pārāk lielas informācijas ieguves dažreiz var būt veselībai pateicīgi, arī šajā gadījumā. Iesaki senioram sekot līdzi jaunākajiem notikumiem, tomēr to nevajadzētu darīt cauru dienu. Pārlieku daudz ziņu cilvēkā var raisīt trauksmes sajūtu un lieku satraukumu.

foto: Centrālā statistikas pārvalde
Senioru visblīvāk apdzīvotās teritorijas

Strādājiet kopā, lai kliedētu vientulību

Izveidojiet kopīgu ģimenes čatu, kurā ikdienā apspriesties. Slikta laika pavadīšanas iespēja nav arī dažādu tiešsaistes spēlīšu spēlēšana. Galda spēles kopā var spēlēt arī internetā. Informē par plašajām kultūras baudīšanas iespējām tiešsaistē. Šobrīd Kultūras ministrija piedāvā daudz iespēju, kā izglītojoši pavadīt laiku arī pie datora. Informē par audiogrāmatu klausīšanās iespējām.

Piedāvā palīdzību ikdienišķās situācijās

Piedāvā ne tikai sagādāt pirmās nepieciešamības preces. Palīdzība var būt nepieciešama arī, piemēram, telpu uzkopšanā. Dezinficē visbiežāk izmantotās virsmas, virtuves iekārtas, vannasistabu. Varbūt kādam vientuļajam senioram ir četrkājains draugs, kurš ikdienā ir jāizved pastaigā.

Informē par iespējām

Ja seniors pats pārlieku neinteresējas par apkārt notiekošo, palīdzi viņam būt informētam, piemēram, par "Rimi" aicinājumu senioriem veikalus apmeklēt no 8 līdz 10 rītā, par mainītajiem sabiedriskā transporta kustības sarakstiem un citām būtiskām lietām, kas var ietekmēt seniora ikdienu.

Paskaties sev apkārt

Vai sen neesi redzējis vientuļo tanti, kura ierasti pēcpusdienā izgāja pastaigā ar suni? Varbūt viņai nepieciešama palīdzība. Vairāki cilvēki sociālajos tīklos jau piedāvājuši savu palīdzību vientuļajiem senioriem sagādāt pārtiku vai nepieciešamos medikamentus. Varbūt savu palīdzību vari piedāvāt arī tu!