foto: Vida Press
Pašvaldību sociālie dienesti krīzes situācijā palīdz vientuļajiem pensionāriem
Pašvaldību Sociālie dienesti šajā koronavīrusa krīzes laikā ir gatavi palīdzēt vientuļniekiem, kuri palilkuši bez pirmās nepieciešamības precēm un nevar paši aiziet uz veikaliem.
Novadu ziņas
2020. gada 19. marts, 04:05

Pašvaldību sociālie dienesti krīzes situācijā palīdz vientuļajiem pensionāriem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Riska grupā inficēties ar Covid-19 ir gados vecākie cilvēki – mūsu seniori. Viņi ir arī apzinīgāko pilsoņu lokā, kas pilda visus izdotos rīkojumus un prasības. Tomēr vientuļajiem pensionāriem smags pārbaudījums ir nepieciešamās pārtikas un pirmās nepieciešamības preču sagāde, ja viņi ir ieslēgti četrās sienās.

Daudzi līdz šim uz veikaliem gāja paši, bet nu baidās. Iespējams, ka radi vai kaimiņi, kuri līdz šim izlīdzēja, ir bijuši ārzemēs un nu viņiem noteikta karantīna. Ko darīt senioram, kurš tagad vairs nevar tikt līdz veikalam? Vai pašvaldības Sociālais dienests viņam palīdzēs?

Jauns.lv lielāko valsts pilsētu vietvarās interesējās, kādu palīdzību tās piedāvā vientuļajiem senioriem šajā koronovīrusa uzbrukuma laikā.

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice: “Rīgas pašvaldība nodrošina senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām produktu un citu ikdienas preču iegādi un piegādi mājās sociālā aprūpes pakalpojuma - aprūpe mājās ietvaros. Šo pakalpojumu Rīgā saņem vairāk kā 11 000 rīdzinieku. Valstī nav noteikts, ka veikalus nevar apmeklēt, tāpēc, ja cilvēkam pašam rodas bažas par veikalu apmeklējumu, tad vispirms vajadzētu sazināties ar saviem tuviniekiem un lūgt palīdzību, piemēram, kuri palīdzēs noformēt pārtikas piegādi mājās no lielveikaliem. Tāpat aicinām uzrunāt kaimiņus, draugus, kuri var palīdzēt. Šobrīd primāri ir nodrošināt atbalstu tiem cilvēkiem, kuriem tas ir noteikts aprūpes mājās ietvaros”.
 
Rīgas Sociālā dienesta bezmaksas informatīvais tālrunis – 80005055; Apmeklētāju pieņemšanas centra informatīvais tālrunis - 80000800.

Liepājas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne: “Nepieciešamības gadījumā vientuļie pensionāri ar šādu vajadzību var vērsties Sociālajā dienestā un tiks sniegta palīdzība. Katru gadījumu izvērtēs atsevišķi. Katrā ziņā šobrīd Liepājā nav tādu problēmu, bet aktīvi sekojam līdzi situācijai un monitorējam situāciju, lai nepieciešamības gadījumā Sociālā dienesta darbinieki var sniegt nepieciešamo palīdzību. Lūdzam sākotnēji konsultēties pa tālruni ar Sociālā dienesta darbiniekiem par iespēju nodrošināt klātienes pakalpojumu attālināti. Nepieciešamības gadījumā zvanīt: par sociālo palīdzību un pabalstiem – 64389652; par sociāliem pakalpojumiem – 63489668; par sociālo darbu – 63489682”.
 
Valmieras pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece: “Valmieras pašvaldības Sociālo lietu pārvalde aicina pieteikties vienatnē dzīvojušus vai vientuļus valmieriešus, kuriem nepieciešama palīdzība pamatvajadzību nodrošināšanai - pārtikas, medikamentu piegādei dzīvesvietā. Aicinām iedzīvotājus informēt Sociālo lietu pārvaldi, ja jūsu rīcībā ir informācija, ka kāda persona vai ģimene ir palikusi bez iztikas līdzekļiem vai iespējām iegādāties pārtiku, pirmās nepieciešamības preces vai medikamentus. Nepieciešamības gadījumā Valmieras pilsētas pašvaldības Sociālo lietu pārvalde sadarbosies ar nevalstiskajām organizācijām nepieciešamās palīdzības sniegšanā. Tālrunis darba laikā 28674775, ārpus darba laika: 8484”.

Ventspils Sociālais dienests: “Ventspils Sociālais dienests līdz šim  brīdim nav saņēmis nevienu šādu pieprasījum. Tomēr nepieciešamības gadījumā tas lems par rīcību, kā nodrošināt personas pamatvajadzības”.

Ventspils Sociālā dienesta kontaktālrunis: 63601202.

Daugavpils pilsētas Sociālā dienesta speciāliste Marina Gorkina: “Vientuļiem pensionāriem un invalīdiem, kuri pašu spēkiem nevar iegādāties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces, lai mazinātu inficēšanās risku ar Covid-19 vīrusu, ārkārtējās situācijas laikā aicinām zvanīt uz dienesta Aprūpes mājās biroja tālruni 65423641 un saņemt nepieciešamo atbalstu”.  

Rēzeknes domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs: “Jau tagad Rēzeknes Sociālais dienests rūpējas par saviem vientuļajiem pensionāriem, jo ir Aprūpes mājas pakalpojums, kas nodrošina vismaz divas reizes nedēļā pārtikas un medikamentu piegādi mājās”.

Rēzeknes Sociālā dienesta Mājas aprūpes kontakttālruņi: 28620651, 28348817.

Pārējo pašvaldību iedzīvotājiem par atbalsta iespējām vajadzētu interesēties savu vietvaru Sociālajos dienestos (te gan jāpiebilst, ka vairumā gadījumu pašvaldības var sazvanīt tikai darba dienās un darba laikā). Tāpat vientuļajiem senioriem nevajadzētu kautrēties lūgt palīdzību pazīstamajiem kaimiņiem un draugiem. Lūgt izpalīdzēt var arī tuvējā draudzē, jo šajā laikā, kad tajās nenotiek dievkalpojumi, praktiski visi mācītāji aicinājuši ticīgos, kuriem ir tāda iespēja, izpalīdzēt līdzpilsoņiem.

Arī Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) aicina iedzīvotājus, kam pašizolācijas dēļ radušās grūtības ar pārtikas produktu piegādi, ziņot par to organizācijām. “Ja tev nav, kas pieved pārtikas produktus vai zini, ka kādam kaimiņam trūkst palīdzības, ziņo mums! Kopā varam palīdzēt", aicina biedrība. Lai precizētu, kāda palīdzība nepieciešama un izskatītu veidus, kādos būtu iespējama palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt atrašanās vietai tuvākajai LSK komitejai (kontakti: www.redcross.lv/komitejas/) vai biedrības LSK sekretariāta centrālajam birojam pa tālruni 67336651 (darba dienās, darba laikā).

Latvijas Samariešu apvienības komunikācijas speciāliste Baiba Pare Jauns.lv teica: “Latvijas Samariešu apvienība nodrošina aprūpes mājās pakalpojumus visiem senioriem kā iepriekš, ievērojot stingras higiēnas normas. Senioriem tiek piegādāta pārtika, kā arī veikti visi citi aprūpes darbi. Vientuļo senioru socializēšanās pasākumi projekta “Vecums nav vientulība” ietvaros ir atcelti, bet tā vietā notiek papildus komunikācija ar senioriem - apzvanīšana, nomierināšana un pašvaldību sociālo dienestu informēšana, ja tiek konstatēts, ka kādam senioram ir krīze. Latvijas Samariešu apvienības “Pārtikas banka” turpina izsniegt Pārtikas pakas cilvēkiem, kuriem tas ir nepieciešams un kuri nesaņem citu sociālo palīdzību. Visi dienesti šobrīd strādā pastiprinātā režīmā, apzinot lietas un resursus, kas nepieciešamas. Tāpat arī katrā pašvaldībā Sociālie dienesti strādā, lai apzinātu un risinātu šos jautājumus”.

Latvijas Samariešu apvienības diennakts Informācijas tālrunis – 8898 (tas gan ir maksas – 13 centi minūtē).

* * *
Tāpat “Rimi” ieviesis īpašas iepirkšanās stundas senioriem, topošajām māmiņām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. “Rimi” īpašas iepirkšanās stundas būs katru dienu no pulksten 8.00 līdz 10.00, aicinot parējos šajā laikā uz veikaliem nedoties.

Šis raksts un daudz kas cits interesants "Kas Jauns Avīzes" jaunākajā numurā:

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kas Jauns Avīze" 19. marta numura vāks.