foto: Paula Čurkste/LETA
Izglītības un zinātnes ministrijai biežāk uzdotie jautājumi par Covid-19
Līdz 14. aprīlim valstī pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs.
Sabiedrība
2020. gada 14. marts, 08:51

Izglītības un zinātnes ministrijai biežāk uzdotie jautājumi par Covid-19

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija savā mājaslapā publicējusi cilvēku biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un pieņemtajiem mēriem pārejā uz mācībām attālināti.

Vai pirmsskolas iestādes līdz 14. aprīlim arī būs slēgtas?

Pirmsskolas izglītības iestādes šobrīd netiek slēgtas. Katram vecākam ir tiesības izlemt, vai viņa bērns apmeklēs pirmsskolas izglītības iestādi, tieši tāpēc pirmsskolas izglītības iestādē ir jāiesniedz rakstisks apliecinājums, kurā tiek norādīts, ka:

1) bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas,

2) bērns nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem,

3) ka kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Ja vecākiem ir iespēja citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu, tad bērns pirmsskolas izglītības iestādi neapmeklē, informējot pirmsskolas izglītības iestāde vadību.

Samazinoties bērnu skaitam, pirmsskolas izglītības iestāde var veidot apvienotās grupas.

Ja pirmsskolas izglītības iestāde konstatē apzinātu nepatiesas informācijas sniegšanu, tad saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42. pantu var iestāties administratīvā atbildība.

Vai skolotājiem izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā jābūt skolā?

Jā. Skolotāji nodrošina, lai mācību process var notikt attālināti. Veidu un kārtību, kā tas notiek, nosaka iestādes vadītājs.

Vai var slēgt pirmsskolas izglītības iestādi ārkārtējās situācijas laikā?

Pirmsskolas izglītības iestādes slēgtas šobrīd netiek. Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem 13. martā šajā iestādē ir jāiesniedz rakstisks apliecinājums par to, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis, nav bijuši saskarsmē ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām. Šajā apliecinājumā jābūt arī norādītam, ka vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Vai izglītības iestāde drīkst nodrošināt mācību procesu skolā, ja valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija?

No 2020. gada 13. marta mācību process norisinās attālināti.

Vai drīkst nodrošināt ārpusskolas interešu izglītības (pulciņi, deju nodarbības u.tml.) procesu ārkārtējās situācijas laikā?

Nē, nedrīkst. Ārkārtējās situācijas laikā tiek pārtraukti treniņi, sacensības un mēģinājumi kultūrizglītības, sporta un interešu izglītības programmu ietvaros.

Vai vecākam, kura bērns neapmeklē izglītības iestādi ārkārtas situācijas laikā un, kuram nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu, ir iespējams saņemt apmaksātu slimības lapu?

Par apmaksātu slimības lapu jāvienojas ar darba devēju vai ģimenes ārstu.

Vai apmaksāta slimības lapa tiek izsniegta vecākam, kura bērns atgriezies no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām?

Veselības ministrijas skaidrojums attiecībā uz slimības lapu izsniegšanu bērna, kas bijis infekcijas skartajās teritorijās, vecākiem - lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatīšanos bērnu vidū, bērniem, kas atgriezušies no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām, kurām noteikti īpašie piesardzības pasākumi, tiek rekomendēta pašizolācija mājās. Šiem bērniem tik piemērots kontaktpersonas status un noteikta karantīna mājās, tādējādi par bērnu līdz 14 gadu vecumam ārstniecības persona var izsniegt darbnespējas lapu atbilstoši šobrīd spēkā esošajai kārtībai, kā tas notiek jebkuros gadījumos, kad cilvēkam ir noteikta karantīna un nav nepieciešams noteikt jaunu regulējumu. Šajos gadījumos darbnespējas lapas izsniegšana bērna vecākiem notiek bez bērna apskates, pamatojoties uz vecāku sniegto informāciju par teritoriju, kurā bērns ir uzturējies pēdējo 14 dienu laikā.

Vai skola ir slēgta arī fiziski? (skolā neatrodas neviens darbinieks) Kas tādā gadījumā notiek ar tehnisko personālu, pirmsskolas audzinātājām, auklēm, kas darbu nevar veikt attālināti?

Skolas nav slēgtas, bet mācību process tiek nodrošināts attālināti. Iestādes vadītājs nosaka darba organizācijas kārtību visam personālam.

Vai pedagogiem šajā laikā līdz 14. aprīlim tiks saglabāts atalgojums?

Jā, atbilstoši Darba likuma 57. pantam (Darba līgumā neparedzēta darba veikšana) un 74. pantam (Atlīdzība gadījumos, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ).

Kā notiks mācību process profesionālajās izglītības iestādēs?

Mācību procesu nodrošina attālināti, īstenojot teorētiskās daļas apguvi, t.sk. pieaugušo apmācībā. Ja iespējams un nepieciešams, veic izmaiņas izglītības iestādes darba organizācijā, izmainot prakšu norises laikus (izglītojamie atradīsies praksē uzņēmumos). Centralizētais eksāmens 3. kursa izglītojamiem notiek klātienē.

Vai svešvalodu centralizētie eksāmeni tiešām notiks?

Jā. 2020. gada 13. martā Saeimas apstiprinātais valdības lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu saistībā ar koronavīrusa Covid-19 ierobežošanu nosaka pārtraukt mācību procesa norisi klātienē visās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020. gada 13. marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi, kas tiek organizēti atbilstoši MK noteikumiem Nr. 183 “Noteikumi par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2019./2020. mācību gadā”, izņemot gadījumus kad izglītojamie, kuri atgriezušies no Covid-19 skartajām teritorijām un kuriem noteikta karantīna, centralizētajos eksāmenos nepiedalās.

Ierodoties uz eksāmenu, izglītojamajam jāiesniedz paša vai likumīgā pārstāvja parakstīts apliecinājums par to, ka nav apmeklējis Covid-19 skartās valstis vai teritorijas (atbilstoši Veselības ministrijas publiskotajai informācijai), nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām, ar savu veselības stāvokli neapdraud citas personas, kuras piedalās centralizētajā svešvalodas eksāmenā.

Izglītības iestāde ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc eksāmena norises reģistrē informācijas sistēmā izglītojamos, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nav ieradušies noteiktajā laikā uz eksāmenu un kuriem nepieciešams to kārtot. Izglītības iestādes vadītājs piesaka eksāmenu papildtermiņā.

Vai bērns drīkst apmeklēt sporta skolu/sporta pulciņu?

Nē. Ārkārtējās situācijas laikā tiek pārtraukts visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību process (treniņu, sacensību un mēģinājumu norise). Vēršam uzmanību, ka profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesa pārtraukumā (līdz 2020.gada 14.aprīlim) nav pieļaujama izglītojamo dalība jebkādās sacensībās neatkarīgi no to norises vietas (Latvijā vai ārvalstīs) un dalībnieku skaita tajās, kā arī nav pieļaujama izglītojamo dalība treniņnometnēs (gan Latvijā, gan ārvalstīs).

Vai izglītības iestādēm jāizdod kāds dokuments, lai īstenotu darbu attālināti?

Jā, izglītības iestādēm jāizdod rīkojums par mācību darba attālinātu organizāciju, t.sk. jāapzina un jānosaka komunikācijas kanāli ar izglītojamajiem (piemēram, e-pasts, tālrunis, sociālie tīkli, e-platformas); jānosaka pedagogu darba organizācija un komunikācija ar izglītojamajiem; jānosaka atbildīgās personas par saziņu ar izglītojamajiem un viņu vecākiem.

Ko darīt, ja ir zināms, ka izglītības iestāde turpina darbu klātienē pretēji MK rīkojumā noteiktajam un tajā uzturas personas, kuras iebraukušas no Covid-19 skartajām valstīm, bijušas saskarsmē ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām?

Par tādiem gadījumiem jāinformē Veselības inspekcija. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42.pantā noteikta administratīvā atbildība par Epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu.

Kā notiek klašu žurnālu, e-klases aizpildīšana?

Klases žurnāli jāaizpilda līdzīgi kā klātienes nodarbībās. Ir mācību nodarbības tēma un ja ir saņemta atgriezeniskā saite no bērna, tad tiek uzskatīts, ka bērns mācību stundā ir piedalījies.

Kā skolas dokumentē attālināto darbu? Kā darba devējs uzskaita nostrādāto laiku?

Tāpat kā klātienē strādāto.

Vai iespējams organizēt individuālās nodarbības sportā, mūzikas instrumentu spēlē?

Ārkārtas situācijas laikā tiek pārtraukti treniņi, sacensības un mēģinājumi kultūrizglītības, sporta un interešu izglītības programmu ietvaros, visas nodarbības bērniem.

Vai skolai šajā laikā ir jābūt atvērtai?

Skolas nav slēgtas, bet mācību process tiek nodrošināts attālināti.

Vai darbinieki nodrošina mācību procesu atrodoties skolas telpās vai arī no mājām?

Izglītības iestādes vadītājs nosaka darba organizācijas formu un veidu šajā laikā. Ja pedagogam ir iespēja nodrošināt mācību un konsultēšanas darbu no mājām, viņš var strādāt attālināti, ja ir tāda vienošanās ar direktoru.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Līdz 14. aprīlim valstī pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs.

Ņemot vērā Covid-19 izraisīto situāciju pasaulē un arī iespējamos riskus Latvijā, valstī tiek izsludināta ārkārtējā situācija no 12. marta līdz 14. aprīlim.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, šajā laikā tiks īstenoti vairāki piesardzības pasākumi, tostarp no 13. marta mācību process visās izglītības iestādēs norisināsies attālināti. Vienīgais izņēmums ir centralizētie valsts pārbaudījumi (eksāmeni), kas joprojām norisināsies klātienē, skolās.

Tāpat ārkārtējās situācijas laikā tiek pārtraukti treniņi, sacensības un mēģinājumi kultūrizglītības, sporta un interešu izglītības programmu ietvaros.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem 13. martā šajā iestādē ir jāiesniedz rakstisks apliecinājums par to, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis, nav bijuši saskarsmē ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām. Šajā apliecinājumā jābūt arī norādītam, ka vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.