foto: unsplash.com
Latvijas medicīnas speciālisti iesaistīti vakcīnas pret Covid-19 radīšanā
Sabiedrība
2020. gada 12. marts, 09:30

Latvijas medicīnas speciālisti iesaistīti vakcīnas pret Covid-19 radīšanā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieku komanda iesaistīta vakcīnas pret Covid-19 radīšanā, intervijā žurnālam "Ir" atzina centra direktors Jānis Kloviņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pastāstīja, ka vakcīnas radīšana ir viens no centra darbības virzieniem un tajā piedalās Kaspara Tāra un Andra Zeltiņa komandas. "Sadarbojamies ar Šveices uzņēmumu, kurš ierosināja, ka varētu mēģināt uztaisīt vakcīnas kandidātu," stāstīja Kloviņš.

Kloviņš stāstīja, ka viņu vadītais institūts izmantojot bioloģiskos objektus, piemēram, baktērijas un vīrusus, mēģinās uzkonstruētu kaut ko derīgu. "Aizņemamies no vīrusiem viņu dabisko eleganci, kas izpaužas formu vienkāršībā un miniatūrismā," piebilda Kloviņš.

Viņš stāstīja, ka vīruss ir dabīga, maza bumbiņa, ko neviens mākslinieks vai inženieris nevarētu uzkonstruēt tik labi, kā vīruss pats to izdarījis miljons gadu evolūcijas laikā. Profesoram Tāram ir projekts, kur šīs bumbiņas tiek meklētas dabā un pētītas, lai saprastu: šī labāk der vienas vakcīnas radīšanai, šī - citas. Viena noteikta tehnoloģija ir viņu stiprā puse, jeb populāri skaidrojot, pie vīrusa "bumbiņām" tiek piestiprināti tie proteīni, pret kuriem gribam, lai organisms izraisa pēc iespējas spēcīgāku imūno atbildi.

"Izmantojam mūsu rīcībā esošās vīrusa bumbiņas - uzsveru, šis vīruss nav nekādā sakarā ar "SARS CoV-2", kas ir Covid-19 slimības pamatā. Vīruss, ar ko darbojamies, ir pilnīgi nekaitīgs cilvēkam. Tālāk mūsu nekaitīgā vīrusa bumbiņa tiks "sašūta kopā" ar vienu no "SARS CoV-2" vīrusa ļoti specifiskiem virsmas proteīniem. Rezultātā izveidosies vakcīna, kas pati par sevi nekādā gadījumā nav infekcioza - tā ir pat daudz nekaitīgāka nekā novājināts vīruss," stāstīja Kloviņš.

Viņaprāt, vienkāršākais veids, kā taisīt vīrusa vakcīnu, ir inaktivēt vīrusu, apstrādājot to ar ķīmiju, lai nav infekciozs. Centra gadījumā vīrusu izjauc pa detaļām, paņemot tikai to daļu, kas der imūnsistēmas atpazīšanai, tāpēc tas nevar būt infekciozs. Šis ir ilgāks veids, bet drošāks un efektīvāks. Pēc pāris nedēļām būs gatava konstrukcija, ko varēs dot pētījumiem ar dzīvniekiem.

"Neizdarot šo posmu - vīrusu daļiņu konstruēšanu -, nav iespējams tālāk strādāt pie vakcīnas izveides. Šveices kompānija gaida mūs, un rezultāts būs," piebilda Kloviņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās