112
2020. gada 26. februāris, 06:18

Jelgavas tirgus lietā pagaidām klusums

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Pirms vairākiem mēnešiem jauns.lv jau rakstīja par policijas izmeklēšanas uzsākšanu par iespējamiem likumpārkāpumiem saistībā ar uzņēmuma “Jelgavas tirgus” daļu nodošanu privātam īpašniekam. Rezultātā uzņēmējs ieguvis tiesības 3,5 hektāros zemes kopā ar pašvaldību īstenot lielu projektu pašā pilsētas centrā, kas ietver staciju, autoostu, tirgu, lielveikalu, kinoteātri un autostāvvietu.

Policijas uzmanību piesaistījis veids, kādā “Jelgavas tirgum” palielināja pamatkapitālu, būtībā šo uzņēmumu privatizējot. Kā investors projektā piedalās SIA “ERA 2K TT” un “LA Tirgi Jelgava”, kuru pārstāvis ir Vladimirs Šalajevs.

Pats Šalajevs nekādus komentārus konsekventi nesniedz, bet ir zināms, ka Jelgavā viņš ir attīstījis vairākus investīciju projektus, un dažus no tiem pavadījuši skandāli gan par zemes iegūšanu, gan būvniecības procesu.

Šā projekta īstenošanai tika izveidota firma “Termināla tirgus”, un tieši šim uzņēmumam apakšnomā ir nodota domes iznomātā zeme. Tieši šim uzņēmumam piecos pārskaitījumos Šalajeva firma pārskaitīja 900 000 eiro, kas izmantoti pamatkapitāla palielināšanai.

Līgums par šā projekta īstenošanu noslēgts 2016. gadā, un saskaņā ar to tas bija jāpabeidz jau aizvadītā gada rudenī, taču nekādi būvniecības darbi vēl nav pat uzsākti.

Jelgavas dome līguma termiņu ir pagarinājusi, un rezultātā situācijas pārbaudi veica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Šā gada janvāra beigās pārbaudē konstatēts, ka ar Jelgavas domes priekšsēdētāja darbībām, pieņemot ekonomiski nepamatotu lēmumu par līguma pagarināšanu, pašvaldībai, iespējams, ir nodarīti būtiski zaudējumi.

Ministrija arī secinājusi, ka “norādītie fakti, iespējams, satur noziedzīga nodarījuma pazīmes, līdz ar to pārbaudes veikšana saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem ir izmeklēšanas iestāžu kompetencē”.

Ņemot vērā, ka joprojām nekāda būvniecība saistībā ar šo projektu nav uzsākta, jauns.lv sazinājās ar “Jelgavas tirgus” direktoru Andri Vaišļu.

Atbildot uz jautājumu par projekta attīstību, Vaišļa atzina, ka dažādu apstākļu dēļ būvniecības uzsākšana ir aizkavējusies, taču tagad attīstītāji plāno līdz februāra beigām saņemt tirgus paviljona projekta ekspertīzi un jau martā to apstiprināt Jelgavas būvvaldē.

Marta beigās arī plānots būvniecību uzsākt un to pilnībā pabeigt līdz šā gada beigām. Tirgus paviljons plānots apmēram 4000 kvadrātmetru platībā, un atdalītās zonās zem viena jumta būs gan pārtika, gan rūpniecības preces. “Pirms mēs tirgu pārņēmām, tā zaudējumi gadā bija 80 000 eiro, bet domājam, ka turpmāk strādāsim ar peļņu,” apgalvo Vaišļa. Te gan jāatgādina, ka projekts ietver ne tikai tirgus paviljonu.

Jauns.lv vērsās arī Valsts policijā, lai noskaidrotu, cik tālu pavirzījusies izmeklēšana jau aizvadītā gada maijā uzsāktajā kriminālprocesā.

Informācija ir visai skopa, policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa informē: “Saistībā ar Jelgavas tirgus pārbūvi un tās finansēšanu Jelgavas policijas iecirknī prokurora uzraudzībā aizvadītā gada maijā pēc iesnieguma saņemšanas ir uzsākta izmeklēšana. Tā ir izvērsusies par visai liela apjoma lietu, kurā iesaistītas gan vietējās, gan ārvalstu tiesībsargājošās iestādes starptautiskās tiesiskās palīdzības ietvaros un pirmie rezultāti varētu būt ne ātrāk kā pēc pusgada.”

Tikmēr Jelgavas mērs Andris Rāviņš teic, ka desmit mēnešu laikā kopš lietas uzsākšanas policijas darbinieki ar viņu nav sazinājušies ne reizi un nekādi paskaidrojumi no viņa nav prasīti. Viņš arī zina teikt, ka sākotnēji šī lieta pat nonākusi KNAB, taču birojs no tās atteicies, jo nav saskatījis korupcijas pazīmes.

Arī jaunizveidotā uzņēmuma “Jelgavas tirgus” direktors Andris Vaišļa tieši tāpat apgalvo, ka kopš maija no policijas nav saņemts neviens pieprasījums par kādas informācijas sniegšanu, neviens no uzņēmuma vadības uz policiju nav aicināts un neviena policijas darbinieku vizīte uzņēmumā arī nav notikusi. Nevienam kriminālprocesa ietvaros arī neesot piemērots nekāds statuss, ne drošības līdzeklis.

Tā nu pilnīgs klusums valda gan būvlaukumā, gan izmeklēšanā.