foto: Publicitātes
Filma “Laimes zieds” atklāj, cik bīstami ir tiekties pēc mūžīgas laimes
Runā Rīga
2020. gada 18. februāris, 13:32

Filma “Laimes zieds” atklāj, cik bīstami ir tiekties pēc mūžīgas laimes

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Vai laimi vērtē pārāk augstu? Austriešu režisore Džesika Hausnere (Jessica Hausner) uz šo jautājumu atbild pozitīvi un piedāvā savu jauno filmu “Laimes zieds” (“Little Joe”, 2019). Galveno lomu tajā atveido Emilija Bīčema (Emily Beecham) – Kannu kinofestivālā atzīta par labāko aktrisi. Kādas var būt sekas pārdrošai un izmisīgai tieksmei pēc laimes, no 2020. gada 21. februāra uzzināsiet kinoteātrī “Splendid Palace”*.

Filmas autorus iedvesmojis angļu rakstnieces Mērijas Šellijas gotiskais romāns “Frankenšteins”. FIlma ir stāsts par biotehnoloģi Alisi, kas radījusi augu ar neparastām īpašībām – ja to pareizi kopj, tas spēj savu īpašnieku darīt laimīgu. Mūsdienu pasaulē šis apbrīnojamais augs var kļūt par ienesīgu antidepresantu. Pārkāpjot kompānijas drošības noteikumus, Alise vienu augu nozog un pārnes mājās. Pēc vairākiem atgadījumiem viņai rodas aizdomas, ka pašas radītā auga dēļ viņa var zaudēt dēlu.

“Zinātne mūsdienu pasaulē ir ļoti nozīmīgs temats, tāpēc vēlējos tam pievērst uzmanību. Manas filmas varone ir ģenētiķe. Mēs vērojam viņas attiecības ne vien ar augu, bet arī ar pašas dēlu, ko arī var uzskatīt par briesmoni. Ar abiem notiek dīvainas pārvērtības, un tās nav viņas varā,” režisore Džesika Hausnere stāsta žurnālam „Collider“.

„Cilvēki vienmēr tiecas pēc laimes, bet mūsdienās šī tieksme kļuvusi par nopietnu draudu. Mūždien no apkārtējiem cilvēkiem ir jūtams spiediens, ka ir jābūt laimīgam. Kad pēdējo reizi esat kādu satikuši un uz jautājumu „kā klājas“ saņēmuši atbildi „slikti“? Manuprāt, tas laupa vēlmi būt laimīgam. Mūsu dzīvi mainījuši arī sociālie tīkli. Piemēram, manam bērnam skolā māca, kā reprezentēt sevi internetā. Tas ir pozitīvi, tomēr vienlaikus liecina arī par to, cik ļoti mainījusies sabiedrība. Parādīt sevi no labās puses ir svarīgāk nekā tas, kas tu patiešām esi,“ režisore Džesika Hausnere dalās pārdomās žurnālā „Little White Lies“.

Austriešu režisore savos darbos arvien rada mākslīgu pasauli. Arī viņas jaunajā filmā ir raksturīga sirreālistiska gaisotne un estētika, kas paspilgtina sižetu un auga radītās šausmas. Dž. Hausnere vienmēr sadarbojas ar vienu un to pašu radošo grupu. Piemēram,  kostīmus rada viņas māsa Tanja. “Strādājot kopā, ar laiku esam radījuši īpašu mākslīgu vizuālo stilu. Man patīk izrādīt, ka filma ir filma. Mani intriģē tas, ka es, režisore, izvēlos kamerai vietu un gribu, lai skatītāji to saprot. Tā ir tikai filma. Tā nav absolūta pilnība. Tajā ir jautājuma zīmes un melnie caurumi – ne viss ir acīmredzams,“ par savu vizuālo stilu režisore stāstījusi aģentūrai „Cineuropai“.

Filmas pasaules pirmizrāde notika Kannu kinofestivālā. Pēc tās britu kinožurnāla redaktors un kinokritiķis Deivids Dženkinss (David Jenkins) slavēja Emilijas Bīčemas tēlojumu un apgalvoja, ka Dž. Hausnere savas karjeras laikā nav radījusi nevienu sliktu filmu. Filmā vienu no galvenajām lomām tēlo arī Bens Višovs (Ben Whishaw), kas pazīstams kā profesors Q filmās par Džeimsu Bondu. Filmā “Laimes zieds” viņš tēlo Alises kolēģi, kas palīdz viņai radīt īpašo augu. “Sākumā Bens šķiet aizkustinošs un draudzīgs, taču vēlāk redzams pavisam citāds – agresīvs un nedraudzīgs gudrītis,” saka režisore par aktieru izvēli.

Izsmalcināti vizuālais stāsts par alkām pēc laimes kinoteātrī “Splendid Palace” no 21. februāra.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.