Sabiedrība
2020. gada 12. februāris, 15:56

"Dienu mēdz uzsākt ar alu un aizskar bērnus” - Kristīnes Misānes civilvīra aizstāvji publiski vēršas pret latvieti

Jauns.lv

Sāgā ar Latvijas pilsoni Kristīni Misāni, kuru Dānija vēl nesen grasījās izdot tiesāšanai Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), jau labu laiku iesaistījušās arī attiecīgo valstu valdības. Visnotaļ savādā video pie sabiedrības vērsusies un par notiekošo runājusi ir otra strīdā iesaistītā puse – Kristīnes bijušais civilvīrs, DĀR pilsonis Johans Groblers.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, Misāni DĀR vaino bērna nolaupīšanā, lai arī viņa pati apgalvo, ka ar bērnu caur Dāniju bēgusi no agresīva civilvīra un kopdzīves DĀR.

Dānijā aizturēto Latvijas pilsoni Kristīni Misāni kriminālvajāšanas sākšanai DĀR bija plānots izdot 12. februārī, divas dienas pirms Dānijas apgabaltiesā gaidāmās tiesas sēdes par sievietes iespējamo atbrīvošanu saistībā ar to, ka savu sodu viņa būtu jau izcietusi, informē Misānes pārstāvji.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Ar portālā “Youtube” ievietotu video par Kristīni Misāni un notikušo izteicās arī bijušais civilvīrs Johans Groblers un it kā arī viņu atbalstošie tuvinieki.

Tas, kā ziņots, nenotika. Ar mērķi pievērst uzmanību Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesību ievērošanai, kas aizliedz izdošanu kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm, 8. februārī Misāne uzsāka badastreiku.

Tikko kā ar portālā “YouTube” ievietotu video par Kristīni Misāni un notikušo izteicies arī bijušais civilvīrs Johans Groblers un it kā arī viņu atbalstošie tuvinieki.

Video nosaukums ir "Tēva sāpju kliedziens pēc palīdzības: lai top zināma taisnība".

foto: ekrānuzņēmums no video
Kristīnes Misānes civilvīrs Johans Groblers

Kristīne saukusi civilvīra atvasi par cūku

Pats video atstāj visnotaļ savādu iespaidu. Tas ir teju 15 minūtes garš, veidots kā īsa, taču samērā profesionāla dokumentāla filma ar teicēju, speciāli piefilmētiem kadriem un vairākām daļām, kurās, saskaņā ar video veidotājiem, detalizēti izklāstīts otras puses viedoklis.

Video sākas ar vispārīgiem apgalvojumiem bar bērnu un ģimenes nozīmi, vērtību. Pēcāk tiek īsi atstāstīts līdz šim notikušais un pieminēts tas, ka Latvijas mediji steigušies atainot Kristīni Misāni pozitīvā gaismā, kā cietēju.

Vēlāk tiek atstāstīts tas, kā bijis patiesībā. Par pāridarītāju nosaukta pati Kristīne. Citējot Grobleru, viņa dzīvesbiedre regulāri viņu "aizskārusi, apvainojusi un traumējusi".

Saskaņā ar video pausto informāciju Kristīne bijusi ļoti agresīva un ļauna pret citiem Groblera bērniem, regulāri dienas garumā malkojusi alu un bijusi reibumā.

Tiek apstrīdēti arī Misānes un Latvijas valstsvīru negatīvie izteikumi par Dānijas rīcību un DĀR kā 3. pasaules valsti ar nesamērīgi stingru likumdošanu.

Pikets pret latvietes Kristīnes Misānes izdošanu DĀR

Šodien pulksten 11.00 pie Dānijas vēstniecības Rīgā, notika pikets par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzētās Latvijas pilsones Kristīnes ...

gallery icon
12

Johanu Grobleru video it kā aizstāv arī citi viņa bērni, taču viņu teiktais pierakstīts tekstā, kurš slīd pa virsu bērnu fotogrāfijām. Noprotams, ka tekstu dokumentālajai filmai līdzīgā video vajadzībām ierunājusi speciāla teicēja, nevis Groblera bērni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šajos apgalvojumos pausts, ka Kristīne bijusi agresīva pret Grobleru un bērniem, piemēram, aizliedzot lietot kādu tualeti mājā. Pēc tam, kad bērni to lietojuši, Kristīne uz tualetes poda vāka uzrakstījusi “Tualeti nelietot! Cūkas”.

Kā pierādījums incidentam video tiek demonstrēta fotogrāfija ar šādi aprakstītu poda vāku:

foto: ekrānuzņēmums no video
Kristīne esot īpaši slikti izturējusies pret sava civilvīra atvasēm, aizliedzot lietot privāto tualeti, jo tā esot paredzēta viesiem. Kad aizliegums nav ievērots, uz vāka uzrakstīts: "Tualeti nelietot! Cūkas".

Tas viss, neskatoties uz to, cik labs, gādīgs bijis Johans Groblers, kurš, spriežot pēc video, dāvājis Kristīnei, viņu kopīgajam bērnam un pārējiem bērniem pārtikušu dzīvi.

Video beigās, skanot pacilājošai, dramatiskai klaviermūzikai, tiek pausta cerība, ka Johanam Grobleram, kuru šobrīd pieviļ gan Latvijas mediji, gan Latvijas valsts, kura aizstāvot nepareizo cilvēku, joprojām ir atbalstītāji, kuri redz cauri notikumiem un spēj saskatīt realitāti.

Tikmēr Misānes māsa Mārīte Batraka aģentūrai LETA uzsvēra, ka mērķis nav risināt un iejaukties divu pieaugušu cilvēku savstarpējās attiecībās, bet gan novērst Eiropas Savienības pilsones izdošanu kriminālvajāšanai trešās pasaules valstij - Dienvidāfrikai, jo tas ir pretrunā ar Eiropas konvenciju un pārkāpj Misānes un viņas bērnu cilvēktiesības.

Batraka atzīmēja, ka 2017.gadā Dienvidāfrikas tiesa noteica Kristīnes civilvīram aizliegumu tuvoties viņai.

Īsumā par Kristīnes Misānes lietu:

Kristīnes Misānes pārstāvji savulaik informēja medijus, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti.

Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Kā tika ziņots, Dānijas tiesa pagājušajā mēnesī nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Misāni.

Tiesas sēdē tika lemts par Misānes paturēšanu apcietinājumā vai atbrīvošanu, jo DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā.

Sievietes pārstāvji apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību. Dānijas prokuratūra argumentējusi savu rīcību ar to, ka DĀR ir garantējusi Misānei vietu cietuma kamerā kopā ar 18 citām ieslodzītajām, kur viņai būtu nodrošināti 4,4 kvadrātmetri personīgās telpas.

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt.

Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.