Sirsnīgs VIDEO. Ārzemnieki deklamē Čaka “Miglā asaro logs”
Kultūra
2020. gada 12. februāris, 11:31

Sirsnīgs VIDEO. Ārzemnieki deklamē Čaka “Miglā asaro logs”

Jauns.lv

Strauji tuvojas vieni no gada romantiskākajiem svētkiem – Valentīndiena. Lai gan ne visi Latvijā svin šos svētkos, daudzviet pasaulē tie guvuši lielu popularitāti. Šajā dienā cilvēki mēdz dāvināt ziedus, saldumus un citas romantiskas dāvanas, tā ir arī lieliska iespēja veltīt mīļotajam cilvēkam dziesmu vai dzejoli. Atzīmējot šos svētkus, Biznesa augstskolas Turība ārvalstu pasniedzēji un studenti apvienojušies kopīgā video, lai deklamētu vienu no populārākajiem un romantiskākajiem latviešu dzejoļiem – Aleksandra Čaka “Miglā asaro logs”.

Dzejas deklamēšana ir ne tikai veltījums svētkos, bet arī ārvalstu studentu un pasniedzēju iespēja pārbaudīt savas latviešu valodas zināšanas. Studējot un strādājot Latvijā, ir plašas iespējas apgūt arī latviešu valodu, ko ārvalstnieki labprāt izmanto. Tomēr apgūt valodu ikdienas nepieciešamības līmenī un pilnveidot savas prasmes tā, lai varētu deklamēt dzeju, ir divas dažādas lietas. Turklāt, dažādu valstu studenti un pasniedzēji nereti norādījuši, ka latviešu valoda ir gana sarežģīta.

“Valodas apguve un Latvijas kultūras mantojuma iepazīšana ir viens no veidiem, kā ārvalstu studenti izzina un iepazīst mūsu valsti. Bieži vien spilgtākās atmiņas no studiju laika saistās tieši ar skaistākajām Latvijas vietām, mūziku, kino, kā arī virtuvi un citām lietām, tāpēc prieks, ka šī nelielā projekta ietvaros ārzemniekiem bija iespēja uzzināt ko vairāk arī par latviešu dzejas darbiem,” uzsver Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors Imants Bergs. 

Video filmēšanā piedalījās studenti no Indijas un Uzbekistānas, kā arī pasniedzēji no Indijas un Spānijas, kuri atzīst - latviešu valodas apguve ir cieņas izrādīšana pret valsti, kurā konkrētajā brīdī dzīvo.