112
2020. gada 10. februāris, 15:45

Misānei badastreikā pievienojušās arī citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes

Jauns.lv

Paužot atbalstu Kristīnei Misānei un pieprasot Dānijai ļaut viņai piedalīties tiesā 14. februārī, kur lems, vai Misāne tiks atbrīvota un viņa sev pienākošo sodu jau ir izcietusi, šodien badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās, informē organizācija "Glābjam Kristīni Misāni".

Jau ziņots, ka, ar mērķi pievērst uzmanību Eiropas Savienības pilsoņu tiesību ievērošanai, kas aizliedz izdošanu kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm, 8. februārī Misāne uzsāka badastreiku.

14. februārī ir paredzēta Dānijas apgabaltiesas sēde, kurā lems par to, vai Misāni atbrīvot un viņa sev pienākošos sodu jau ir izcietusi. Sestdien, 8. februārī, Dānijas prokuratūra paziņoja, ka Misāne tiks izdota Dienvidāfrikai 12. februārī, tā liedzot sievietei ne tikai klātienē piedalīties apgabaltiesas sēdē, bet arī aizstāvēt sevi. Uzzinot par gaidāmo izdošanas datumu Dienvidāfrikai, 8. februārī Misāne paziņoja, ka uzsāk badastreiku.

Paužot atbalstu sievietei, nosodot Dānijas rīcību, kā arī pieprasot tai ļaut Kristīnei piedalīties apgabaltiesas sēdē un aizstāvēt sevi, šodien badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes, vēsta organizācija.

Pikets pret latvietes Kristīnes Misānes izdošanu DĀR

Šodien pulksten 11.00 pie Dānijas vēstniecības Rīgā, notika pikets par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzētās Latvijas pilsones Kristīnes ...

gallery icon

"Jāuzsver, ka Eiropas Savienības pilsoņu tiesības kopumā paredz viņus neizdot kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm. Tāpat starptautiskās organizācijas, piemēram, “Amnesty International”, Apvienoto Nāciju Organizācija un “Human Rights Watch” savos atzinumos ir norādījušas, ka gan Dienvidāfrika, gan ieslodzījuma vietas Dienvidāfrikā pārkāpj cilvēktiesības. Arī Kristīnei sniegtās garantijas par cietuma kameru kopā ar 18 citām ieslodzītajām, sievietei nodrošinot 4.4 m2 personīgās telpas, viņu var nepasargāt no ziņojumos secinātā par iespējamo vardarbību ieslodzījuma vietā," teikts ziņojumā.

"Vienlaikus, izdodot Kristīni Dienvidāfrikai, Dānija klaji pārkāpj mātes saskarsmes tiesības ar bērniem, kas tiek atzītas par prioritārām visā pasaulē."

Misānes māsa Mārīte Batraka: “Jau šobrīd Kristīnei vairāk nekā gadu nav iespējas satikt savu jaunāko bērnu klātienē, jo meitiņa aizvien atrodas Interpola sarakstos, savukārt Dānija nesniedz garantijas, ka, ceļojot pie mātes uz šī brīža apcietinājuma vietu Dānijā, bērns netiks nodots Dienvidāfrikai. Nonākot Dienvidāfrikā, Kristīnei, visticamāk, vispār nebūs iespējas satikt bērnus.”

Jauns.lv jau šodien ziņoja, ka Latvija pauž neizpratni par Dānijas mērķtiecību izdot Eiropas Savienības pilsoni Kristīni Misāni tiesāšanai trešajai valstij, kurā starptautiskā līmenī konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatītais paziņojums.

Šodien uz Ārlietu ministriju pie valsts sekretāra Andra Pelša izsauca Dānijas vēstnieku Flemmingu Stenderu demarša veikšanai saistībā ar plānoto Latvijas valstspiederīgās Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR).

ĀM paziņojumā norādīts, ka Latvija atkārtoti aicina neizdot Latvijas pilsoni DĀR, pirms veiktas visas tiesiskās procedūras, aicinot sagaidīt Dānijas apgabaltiesas sēdi, kas notiks 14.februārī.