foto: LETA
Spārītis: Latvijas ekonomika nevar nodrošināt darbavietas jaunajiem zinātniekiem
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis.
Sabiedrība
2020. gada 4. februāris, 09:03

Spārītis: Latvijas ekonomika nevar nodrošināt darbavietas jaunajiem zinātniekiem

Jauns.lv / LETA

Latvijas ekonomika un trūkstošā industrija nevar nodrošināt darbavietas jaunajiem zinātniekiem, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka minētā iemesla dēļ daudzi jaunie zinātnieki dodas stažēties uz ASV, Šveici vai Apvienoto Karalisti, lai "savā veidā piepelnītu klāt pie mūsu liesā zinātnes finansējuma sev iztikai". Labi, ja daļa šo jauno zinātnieku nepaliek ārzemēs, bet tomēr atgriežas Latvijā, sacīja Spārītis.

LZA prezidents uzsvēra, ka Latvijā doktorantu stipendija esot 113 eiro mēnesī, kamēr Igaunijā šī stipendija ir 1000 eiro mēnesī, bet Lietuvā - ap 800 eiro mēnesī. Rezultātā Latvijas doktoranti ir spiesti iekavēt savu zinātnisko darbu, jo viņiem ir jākoncentrējas uz papildu peļņas iespējām, lai pietiktu iztikai, skaidroja Spārītis.

"Mūsu ekonomika un mūsu trūkstošā industrija nevar nodrošināt jaunajiem zinātniekiem darba vietas," rezumēja LZA prezidents.

Viņš ar nožēlu atzina, ka saviem studentiem jau 1.septembrī mēdz atgādināt, ka valsts viņiem darbavietu "nekad vairs nesagādās". "Jums pašiem ir jānodrošina sev tādas zināšanas, lai darbavietu varētu radīt sev paši," studentus aicina Spārītis.