foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
Baidoties no koronavīrusa, baumo par Pierīgā it kā uzbūvētu Ķīnas gēnu inženierijas laboratoriju
Publiski pieejamā informācija liecina, ka Ķīnas uzņēmums atrodas "Lidostas parks" teritorijā. Šādi augsto tehnoloģiju parks izskatījies 2019. gada jūnijā, kad tas vēl būvēts.
Sabiedrība
2020. gada 29. janvāris, 06:01

Baidoties no koronavīrusa, baumo par Pierīgā it kā uzbūvētu Ķīnas gēnu inženierijas laboratoriju

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Situācijai ar Ķīnas pilsētā Uhaņā konstatēto vīrusu kļūstot nopietnākai un slimībai izplatoties ārpus valsts robežām, internetā parādījušās runas par kādu tepat Latvijā, netālu no Rīgas esošu Ķīnas uzņēmumam piederošu laboratoriju, kurā it kā nodarbojas ar gēnu inženieriju. Apgalvojuma izplatītāji nepamatoti biedē, runājot par šādu vietu iespējamu saistību ar bīstamām slimībām, tādēļ Jauns.lv ņēmās noskaidrot, kā ir patiesībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piemērs internetā izskanējušajam par konkrēto Ķīnas uzņēmuma laboratoriju Pierīgā ir komentārs pie kādas ziņas par situāciju Ķīnā, saistībā ar janvārī uzliesmojušo, līdz šim nezināmo koronavīrusu:

“Iespējams tas vīruss ir cilvēku palaists. Tikko ķīnieši Rīgā, lidostas parkā atklāja gēnu inženierijas laboratoriju. Arī pie mums var nejauši palaist kādu mutantu, ko nevarēs izārstēt. Paši savā valstī jau baidās. Stāsta it kā ieguldot miljonus un darbavietas rada. Man vienalga ar tiem trim vai vairāk miljoniem. Gribu dzīvot mierīgi. Lai iegulda autobūvē un atver autorūpnīcu. Tad būs darbs daudziem.”

Šāds apgalvojums, lai arī izdarīts bez jebkādas pierādījumu bāzes, izpelnījies ļoti daudz “patīk” atzīmju, kas rosina noskaidrot vairāk par to, kas patiesībā notiek starptautiskās lidostas “Rīga” tuvumā.

Kas uzcelts lidostas “Rīga” tuvumā?

Kā noskaidroja Jauns.lv, vienīgais komentāra aprakstam atbilstošais uzņēmums lidostas tuvumā ir augsto tehnoloģiju parkā “Lidostas parks” atrodamais SIA “Latvia MGI Tech”:

“Lursoft” datu bāzes publiski pieejamā informācija liecina, ka šis uzņēmums nodarbojas ar “pētījumu un eksperimentālo izstrāžu veikšanu biotehnoloģijā”.

Mediji pērnā gada rudenī par SIA “Latvia MGI Tech” rakstīja saistībā ar tā atklāšanu. Šis uzņēmums piedāvāšot gēnu sekvencēšanas pakalpojumus ārstniecības iestādēm un dažādām zinātniskajām institūcijām.

Saskaņā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), tā izveidē ieguldīti 15 miljoni eiro.

Tā atklāšanā 2019. gada novembrī piedalījās ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), MGI prezidents Dankans Jū, Ķīnas vēstnieks Latvijā Lians Dzjaņcjuaņu, kā arī Karolinska Universitātes Zviedrijā profesors Larss Engstrangs.

SIA “Latvia MGI Tech” ir Ķīnas uzņēmuma “BGI Group” meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar gēnu pētniecību. Jaunajā centrā savulaik plānots nodarbināt vismaz 80 biomedicīnas speciālistu.

Jāpiebilst, ka internetā publiski pieejama informācija liecina, ka "BGI Group" centru un pārstāvniecību lokāciju sarakstā ietilpst virkne Ķīnas pilsētu un reģionu, tostarp Šeņdžeņa, Honkonga, Pekina, Šanhaja un arī saistībā ar jaunatklātā vīrusa izplatīšanos medijos pēdējā laikā bieži pieminētā Uhaņa.

Ar ko īsti nodarbojas Ķīnas uzņēmums pie lidostas?

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar mērķi iegūt kādas Latvijas valsts attiecīgo nozari uzraugošas iestādes komentāru par to, kas tad īsti notiek šādā Ķīnas gēnu pētniecības uzņēmumā Pierīgā, Jauns.lv sazinājās ar Veselības ministriju, Veselības inspekciju un Slimību profilakses un kontroles centru.

Ņemot vērā to, kā piereģistrēts SIA “Latvia MGI Tech”, neviena no iestādēm nav kompetenta pārraudzīt tā darbību, taču Jauns.lv izdevās sazināties ar lidostas tuvumā izveidotā centra vadītāju Andi Šlaitu.

Centra vadītājs informēja, ka SIA “Latvia MGI Tech” vēl nav sācis darbību – patlaban vēl notiekot centra iekārtošana.

Šlaitas arī aicināja cilvēkus ignorēt klaji nepatieso un muļķīgo informāciju par centru kā aizdomīgu iestādi, kurā it kā notikšot bīstami eksperimenti ar vīrusiem un skaidroja, ka SIA “Latvia MGI Tech” pamata uzdevums būs sadarbība ar medicīnas iestādēm, veicinot priekšlaicīgu onkoloģisko slimību diagnosticēšanu, kurā ģenētikai ir nozīmīga loma.

“Droši vien ne tas ļaunākais, ar ko varētu nodarboties,” piebilda centra vadītājs.

Centrs esot viens no valsts pēdējo gadu veiksmes stāstiem

Vairāk informācijas par konkrēto Ķīnas uzņēmumu savulaik sniegusi LIAA, informējot, ka “BGI Group” dibinātājs Vangs Jians ir viens no bagātākajiem Ķīnas iedzīvotājiem un saņēmis daudzus apbalvojumus par izcilību zinātnē.

Projektu īstenošanā viņš sadarbojas ar Bila un Melindas Geitsu fondu. Grupas uzņēmumu “BGI Genomics” kotē Šendzeņas akciju biržā, un tā vērtība sasniedz teju četrus miljardus eiro.

LIAA ar “BGI” strādājusi kopš 2017. gada, un šis, saskaņā ar aģentūras savulaik teikto, ir viens no LIAA pēdējo gadu investīciju projektu veiksmes stāstiem.

“Tā rezultātā Latviju ir izvēlējusies pasaules mēroga augsto tehnoloģiju kompānija, lai ražotu un eksportētu produktus ar augstu pievienoto vērtību,” aģentūrai LETA savulaik pauda LIAA.

“BGI Group” vairākās pasaules valstīs nodarbina apmēram 7000 darbinieku, taču vienīgais šāds grupas centrs Eiropas Savienībā būs tieši Latvijā.