foto: Latvijas valsts meži
Nīcgales dižakmens kļuvis par vandaļu magnētu
Latvijas valsts mežu atpūtas vieta pie Nīcgales Lielā akmens izpostīta jau trešo reizi.
112
2020. gada 25. janvāris, 05:53

Nīcgales dižakmens kļuvis par vandaļu magnētu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Pagaidām nenoskaidroti ļaundari jau atkal izpostījuši Latvijas valsts mežu iekārtoto atpūtas vietu pie Nīcgales Lielā akmens.

Dižakmeni Daugavpils novadā, kas atzīts par Latvijā lielāko, katru gadu apmeklē tūkstošiem tūristu, tāpēc Latvijas valsts meži šeit uzbūvēja ietilpīgu nojumi ar koka soliem.

Cer uz kameru

2018. gada nogalē šo atpūtas vietu pilnībā nopostīja pirmo reizi – ļaundari to nodedzināja, atstājot aiz sevis krāsmatu kaudzi. Valsts policija ierosināja kriminālprocesu, bet vainīgos neatrada. Pērn oktobrī nopostīto vietu pilnībā atjaunoja, taču nepagāja ilgs laiks, un vandaļi atkal ķērās pie postīšanas.

Janvārī ļaundari izjaukuši koka galdu, daļu baļķu iznesot ārā, daļu pametot turpat lapenē. Latvijas valsts mežu Dienvidlatgales mežsaimniecības meža infrastruktūras un ugunsdzēsības speciālists Edgars Leikuss stāsta, ka vietu atjaunos.

“Tā kā šis nav pirmais postīšanas gadījums, tur esam uzstādījuši arī novērošanas kameru un informatīvo zīmi, tāpēc ir cerības, ka vandaļus atradīsim,” norāda Leikuss.

Demolēt ierodas ar motorzāģi

Šī nav vienīgā izdemolētā atpūtas vieta pie dabas. Pērn februārī Smiltenes novadā Niedrāju ezerā savdabīgā veidā sabojāta laipa, uzgāžot tai divas vecas priedes 40 centimetru diametrā.

“Priedes ir nozāģētas vietā, no kuras kokmateriālus nevar izvest, tātad motorzāģis mērķtiecīgi nests līdz šai vietai un arī koki laipai uzgāzti speciāli. Priedes bija labas un spēcīgas un varēja augt vēl daudz gadu,” neizpratnē bija mežkopis Normunds Vīksna.

Pagājušajā gadā cietusi arī atpūtas vieta Zaķu pļava Jelgavas novadā, kur pilnībā iznīcināts informatīvais centrs un nopostītas tūristu drošībai kalna nogāzē uzstādītās margas apmēram 30 metru garumā. Divus metrus augstā zaķa skulptūra no koka bija nogāzta un iemesta upē. Gadu pirms tam upē bija iegāzta arī tualetes būdiņa. Nu zaķa skulptūra ir atjaunota, taču jautājums – uz cik ilgu laiku…

2019. gada maijā vandaļi pilnībā nopostījuši atpūtas vietu Stelpes dīķi Vecumnieku pagastā, turklāt vairākos mēģinājumos. Pēdējā gadījumā, lai lapeni sagāztu, izmantota automašīna ar trosi, tad kokmateriāli cirsti un zāģēti, līdz visbeidzot sadedzināti.

Nepatīk svešinieki?

Visos šajos gadījumos uzsākti kriminālprocesi, un par svešas mantas tīšu postīšanu draud arī reāls cietumsods, taču vainīgie pagaidām nav atrasti.

Latvijas valsts meži kopumā iekārtojuši vairāk nekā 350 līdzīgu atpūtas vietu, taku, skatu torņus un parkus. Pēdējos dažos gados nopietni izpostītas tikai šīs četras, turklāt gandrīz visas atkārtoti. Ņemot vērā posta darbu apjomu un izmantoto tehniku, šie vandalisma gadījumi neizskatās pēc huligānisku pusaudžu nodarījumiem, arī kokmateriālu tīkotāji tie nav.

Iespējams, likumsargiem ieteicams pievērst uzmanību tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem, kuri varētu uzskatīt, ka tūristu plūsma viņiem tikai traucē.

Kopumā ik gadu no vandaļiem cieš aptuveni 20 labiekārtoto atpūtas vietu un tiek nodarīti postījumi 15 000 eiro apmērā.

Posta darbi Latvijas valsts mežu atpūtas vietās

  • Baltā kāpa Rojas novadā, nolauztas margas laipai.
  • Zaķu pļava Jelgavas novadā, iemesta upē Zaķa skulptūra, nolauzts stends.
  • Pie Daugavas (Vidusdaugava) izdemolēta tualete.
  • Stelpes dīķi Vecumnieku novadā, nodedzināta lapene.
  • Nīcgales akmens, nodedzināta lapene, divus mēnešus pēc atjaunošanas izjaukts promvešanai galds.
  • Janapoles dīķi Rēzeknes novadā, mēnesi pēc uzstādīšanas nozagts galds.
  • Kovšu ezers Rēzeknē, laipai noņemti dēļi.
  • Dzelzkalna ceļš (Ziemeļkurzeme), nozagts galds.
  • Niedrāja ezers Smiltenē, nozāģējot kokus, salauzta ezera laipa.
  • Spārnu ezers Dobeles novadā, nozagta galda virsma.
  • Ragakāpa Jūrmalā, salauzts posms koka laipai, braucot pa to ar auto.
  • Partizānu piemiņas vieta (Ziemeļlatgale), nolauzts stends.