foto: Aculiecinieka foto
Vieglatlētiem nav kur trenēties, bet dome Rīgas nacionālo sporta manēžu iznomā kā tirgus placi
Šādi sestdienā, 18. janvārī, izskatījies Rīgas Nacionālajā sporta manēžā.
Sabiedrība
2020. gada 23. janvāris, 05:12

Vieglatlētiem nav kur trenēties, bet dome Rīgas nacionālo sporta manēžu iznomā kā tirgus placi

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ievērību izpelnījušās fotogrāfijas no kādas sestdienas Rīgas Nacionālajā sporta manēžā. Izrādās vieta, kura paredzēta Latvijas vieglatlētu un citu sporta veidu pārstāvju treniņiem, nedēļas nogalēs ik pa laikam pārtop par tirgus placi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Paldies [Rīgas domei] par iespēju babuļiem sestdienā iepirkties zem jumta, uz mīksta, forša seguma Sporta manēžā, kamēr sportotāji paliek bez treniņiem [...]” portālā “Twitter” neapmierinātību par redzēto pauž sporta žurnālists Lauris Lizbovskis:

Viņš arī piebilst, ka todien manēžā ieradies ar meitu, cerībā trenēties, taču tas, acīmredzamo iemeslu dēļ, nav izdevies.

Kas būtiski, tirgus apmeklētāji redzami staigājam pāri dārgajam manēžas segumam ar ielas apaviem, kamēr tiem, kuri tur ierodas sportot, tas ir strikti liegts un nepieciešami maiņas sporta apavi.

Ko saka Vieglatlētikas savienība?

Vairums cilvēku sociālajos tīklos nosoda Rīgas domi par šādas situācijas pieļaušanu. Kāds “Twitter” lietotājs uzdod jautājumu: “Kurā Krievijas sādžā šitais notiek?”

Jauns.lv sazinājās ar Latvijas Vieglatlētikas savienību, lai noskaidrotu, vai alternatīvu pasākumu rīkošana manēžā jebkādā veidā apgrūtina sportistu treniņu ikdienu.

“Ņemot vērā ierobežoto telpu skaitu dažādiem publiskiem pasākumiem, Rīgas sporta manēža kā galvenā vieglatlētikas treniņu un sacensību manēža Rīgā ir noslogota, nodrošinot telpas kā sporta pasākumiem, tā cita veida aktivitātēm. Plānojot sacensību un treniņu grafiku, mums jāņem vērā arī citu pasākumu norises laiki manēžā,” rakstiski atbildēja savienības komunikācijas vadītāja Ieva Bļusina.

Savienības pārstāve arī piebilda, ka pārvietošanos manēžā bez maiņas apaviem būtu jāierobežo.

Ņemot vērā to, ka Latvijas vieglatlētiem ir grūti vienmēr tikt pie pienācīgām treniņu vietām, kur nopietni sagatavoties sacensībām, vērsāmies pie Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, lai vaicātu, kādēļ sporta manēžas durvis regulāri tiek atvērtas tirgotājiem.

Nogalēs nodarbības nenotiekot

Visupirms departamenta Sabiedrisko attiecību projektu koordinatore Sarmīte Baltmane darīja zināmu, ka tur tiek organizēti labdarības tirdziņi.

“Rīgas Nacionālajai sporta manēžai katru gadu tiek apstiprināts maksas ieņēmumu plāns, ko tā pilda saskaņā ar Rīgas domes lēmumu Nr. 5456 “Par Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un tā padotībā esošo iestāžu maksas pakalpojumiem”. Administrācija ir noslēgusi līgumu par bāzes īri 2019. gada 18. janvārī,” min departamenta pārstāve.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līgums esot noslēgts ar juridisko personu SIA “Special Event”, kura telpas īrē 11 reizes gadā.

Vietnē "Lursoft" publiski pieejamā informācija liecina, ka šī kompānija ir reģistrēta 2019. gada 21. novembrī un sniedz "Sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumus".

“Šobrīd Rīgas nacionālās sporta manēžas sporta arēnas noslodzes grafikā sestdienās un svētdienās treniņnodarbības nenotiek,” komentējot to, kā tirdziņu rīkošana ietekmē telpu pieejamību sportošanai pauda Baltmane.

Kādēļ manēžā bradā ar ielas apaviem?

Skaidrojot, kādēļ fotogrāfijās redzams, ka cilvēki staigā pa manēžas segumu ar ielas apaviem, departamenta pārstāve informēja, ka 2019. gadā Rīgas Nacionālā sporta manēža iegādājās sintētisku pārklāju 1500 m2 platībai, kas ir tieši paredzēts skrejceļa segšanai.

“Diemžēl tehnisku iemeslu dēļ 18. janvārī sintētiskais pārklājs netika uzklāts, par ko manēžas administrācija ir saņēmusi aizrādījumu,” piebilda Baltmane.

Departamentā informēja, ka maksu par telpu īri regulē minētā Rīgas domes lēmuma cenrādis.

Atbilstoši šiem noteikumiem arī noslēgts līgums par Rīgas Nacionālās sporta manēžas īri.

Saskaņā ar departamenta pārstāves teikto, viena šāda labdarības tirgus diena rīkotājiem izmaksājusi 430 eiro (ar PVN).

Cenrādī gan norādītas lielākas summas, taču departamentā skaidroja, ka tirgus organizatori iznomājuši vien daļu no telpas.