foto: Facebook
Atsākušies 2019.gada nogalē avarējušās baržas "Trias" glābšanas darbi
Glābēji cerot baržu no sēkļa novilkt jau šodien.
Novadu ziņas
2020. gada 19. janvāris, 15:39

Atsākušies 2019.gada nogalē avarējušās baržas "Trias" glābšanas darbi

Jauns.lv / LETA

Svētdien atsākušies uz sēkļa netālu no Ventspils uzskrējušās baržas "Trias" glābšanas darbi, un glābēji cer to novilt no sēkļa jau šodien, pavēstīja Jūras spēku sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Veita.

Nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ sestdien glābšanas darbi tika apturēti, bet šodien, laika apstākļiem uzlabojoties, darbi atsākušies. Glābēji cerot baržu no sēkļa novilkt jau šodien, jo pretējā gadījumā laika apstākļu dēļ darbi būs jāatliek līdz 25.janvārim. Tomēr, kā skaidroja Veita, pat šādā gadījumā pastāv iespēja, ka meteoroloģiskās laika prognozes nepiepildīsies un darbus varēs atsākt jau pirms nākamās sestdienas.

Jūras spēku pārstāve stāstīja, ka Somijas glābšanas darbu kompānijas AS "Alfons Hakans" velkoņi - "Poseidons" un "Tors" - strādā operatīvi, tomēr patlaban vēl nevarot ar pārliecību apgalvot, ka šodien izdosies glābšanas darbus noslēgt. Esot jāņem vērā apstāklis, ka nav pilnībā zināms baržas bojājumu raksturs, proti, pastāv iespēja, ka baržas korpusā negadījuma rezultātā ir radusies plaisa.

Vaicāta par turpmāko notikumu gaitu, ja neizdodas noslēgt glābšanas darbus, Veita norādīja, ka pastāv iespēja, ka baržas īpašnieki atteiksies no avarējušā ūdens transporta. Tādā gadījumā, kā norādīja Jūras spēku pārstāve, baržu varētu nacionalizēt un sagriezt gabalos, bet tas izmaksātu dārgi. Veita atzina, ka šis būtu sliktākais iespējamais scenārijs.

Notikuma vietā atgriezušies arī Valsts vides dienests un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, kas monitorē situāciju.

Veita norādīja, ka patlaban nav pamata bažām par kaitējumu videi. Baržas degvielas tankos atrodas divas tonnas dīzeļdegvielas, taču noplūde nav konstatēta. Pat piepildoties sliktākajam scenārijam, šāds daudzums degvielas neradītu būtiskas sekas apkārtējai videi, turklāt noplūdes gadījumā glābēji būtu spējīgi to novērst, skaidroja Veita.

Netālu no Ventspils kopš pagājušā gada nogales jūrā uz sēkļa atrodas ogļu pārvadāšanas barža, kas 30.decembra vakarā ceļā no Polijas uz Somiju norāvās no velkoņa pie Užavas.

Par glābšanas darbiem noslēgts līgums ar Somijas glābšanas darbu kompāniju "Alfons Hakans".