foto: Facebook.com
Strauss Ansis pēc četru nedēļu klejojumiem laimīgi atgriezies mājās
Izklaides brīvā dabā beigušās – Ansis dodas mājās.
Sabiedrība
2020. gada 11. janvāris, 08:44

Strauss Ansis pēc četru nedēļu klejojumiem laimīgi atgriezies mājās

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Pēc četru nedēļu klejojumiem mājās pie savām trim sievām laimīgi pārradies Ansis – Dienvidamerikas strauss nandu. Savai sugai neierastais baltais putns decembra sākumā izmuka brīvsolī no strausu fermas Mazzariņi Glūdas pagastā Jelgavas novadā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pateicoties vērīgiem un pacietīgiem lauksaimniekiem no divdesmit kilometru attālās Džūkstes, strausu puika nu ir mājās sveiks un vesels. 31. decembra rītā bēgli savā pļavā pamanīja Iveta Kočane un sākumā pat noturējusi par gulbi, tomēr tad sapratusi, ka tas ir strauss, par kuru bija lasījusi sociālajos tīklos.
Iveta saukusi vīru, un gājuši bēgli gūstīt. Sākumā putns bijis ļoti tramīgs. “Viņš pa lauku nēsājās kā traks – 300 metrus uz vienu pusi, 300 metrus uz otru pusi, ik pa brīdim demonstrēja tādu kā iebiedēšanas pozu, izplešot spārnus. Sapratām, ka nevienā ēkā viņu iekšā nedabūsim, un nolēmām lēnām dzīt uz aploka pusi,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Iveta.

Viņai ienākusi prātā doma paņemt rokā spainīti, lai Ansis domātu, ka tur ir barība, un manevrs arī izdevies. Nandu kļuvis mierīgāks un brīžiem jau pielaidis viņus pavisam tuvu. Ar piekto reizi bēgli izdevies iestumt vistu aplokā, un tad zvanījuši saimniekiem. Visa tvarstīšanas operācija ilgusi apmēram divas stundas,

“Neko novārdzis putns nebija, pēc īpašnieku ierašanās knapi pa četriem dabūjām iekšā maisā, tikai nu netīrs gan bija kā sušķis,” smejas Iveta. Viņa to uztver kā atmiņā paliekošu gadumijas piedzīvojumu un priecājas, ka izdevies palīdzēt.

foto: no Kočanu ģimenes arhīva
Pateicībā par Anša noķeršanu džūkstenieki Iveta un Pēteris Kočani tikuši pie strausa olas karaliskai omletei.

Putna saimnieks Dainis Laugalis saka lielu paldies Kočanu ģimenei. Ansis atgriezies ļoti labā stāvoklī, un izskatījies, ka vēl labprāt kādu laiku būtu padauzījies apkārt. Barību acīmredzot atradis novāktajos labības un rapša laukos.

Saimnieki vēl nav sapratuši, kā viņam izdevies izbēgt, jo aploks bijis ciet un neviens dēlis arī nav salauzts. “Ievietojām bēgli izolatorā, lai pārdomā savu rīcību – jāpavēro arī pāris dienas, vai pēkšņi nav kādas veselības problēmas,” piebilst Laugalis.
Pateicībā par Anša noķeršanu Kočanu ģimene nu tikusi pie strausa olas karaliskai omletei un VIP biļetes Mazzariņu fermas apmeklējumam un sola vasarā noteikti aizbraukt Ansi apciemot.

Tēmas