foto: LETA
ZZS valde un frakcija trešdien tiksies ar Lembergu
Aivars Lembergs
Politika
2020. gada 7. janvāris, 23:53

ZZS valde un frakcija trešdien tiksies ar Lembergu

Jauns.lv / LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde un Saeimas frakcija trešdien, 8.janvārī, tiksies ar ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāju Aivaru Lembergu, pastāstīja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

ZZS valdes un frakcijas kopsēde notiks plkst.14 Saeimas frakcijas telpās.

ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars iepriekš pieļāva, ka sanāksmē varētu līdz galam izrunāt ZZS Saeimas deputātes Danas Reiznieces-Ozolas (LZS) aicinājumu Lembergam atstāt politiku pēc viņam piemērotajām ASV sankcijām.

Tavars norādīja, ka šajā jautājumā ir uzklausīti Reiznieces-Ozolas argumenti un ka tas no vienas puses ir viņas pārstāvētās Latvijas Zemnieku savienības (LZS) iekšējais jautājums. ZZS valdes priekšsēdētājs pats norādījis, ka ZZS šķirsies no jebkura kriminālsodu saņēmuša politiķa, kura lietā būs stājies spēkā pēdējās instances tiesas spriedums, un šāda iznākuma gadījumā tas attiektos arī uz Lembergu.

Reizniece-Ozola paziņojusi, ka, ņemot vērā izveidojušos situāciju ar ASV piemērotajām sankcijām, politiķim Lembergam ir jāaiziet no politikas. ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

LETA iepriekš vēstīja, ka šajā sanāksmē plānots pārrunāt arī, kā rīkoties saistībā ar pēc ZZS un citu opozīcijas deputātu pieprasījumā sāktās parakstu vākšanas par referenduma rīkošanu par likumprojektiem, kuri paredz izmaiņas pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā. Cita starpā grozījumi paredzētu ārkārtas vēlēšanu gadījumā Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem.

CVK nolēmusi parakstu vākšanu par Valsts prezidenta Egila Levita pēc Saeimas opozīcijas deputātu pieprasījuma apturētajām izmaiņām pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtībā rīkot no 16.janvāra līdz 14.februārim.