Liepājnieki izvēlas gada gleznu. Par to kļuvusi Iritas Timbras glezna „Naģe kurzemniece"
Šogad Liepājas muzeja apmeklētāju vietējo mākslinieku lielajā rudens kopizstādē savu simpātiju balvu piešķīra Iritas Timbres gleznai „Naģe kurzemniece” (audekls, akrils, 100 x 70 cm).
Sabiedrība
2015. gada 21. novembris, 12:54

Liepājnieki izvēlas gada gleznu. Par to kļuvusi Iritas Timbras glezna „Naģe kurzemniece"

Jauns.lv

Liepājas un tuvākās apkārtnes mākslinieku vizuālās mākslas kopiztādes „Telpa dialogam” apmeklētāji savu simpātiju balvu piešķīruši Iritas Timbras gleznai „Naģe kurzemniece". Izstāde „Telpa dialogam” Liepājas muzejā vēl būs skatāma tikai dienu – to slēgs svētdien, 22. novembrī.

Liepājas muzeja rīkotajā ikgadējā vietējo mākslinieku vizuālās mākslas izstādē „Telpa dialogam” skatītāju balsojumā vislielāko balsu skaitu ieguvusi mākslinieces Iritas Timbras glezna „Naģe kurzemniece”, Kasjauns.lv informēja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve. Irita Timbra balvā saņems dāvanu karti no veikala „Rūtiņa”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Liepājas muzeja Lielajā izstāžu zālē skatāma Liepājas vizuālās mākslas kopizstāde „Telpa dialogam”. Līdz 19. novembrim ikvienam izstādes apmeklētājam bija iespēja izteikt savu viedokli un nobalsot par kādu izstādē redzamo mākslas darbu. Skatītāju vērtējumā minēti visi mākslinieki. Kopumā par skatītāju balvu balsoja 599 muzeja apmeklētāji. Lielu atbalstītāju skaitu ieguva arī tādi mākslinieki kā Gunta Krastiņa, Ginta Stavrovska, Uldis Rubezis , kā arī Aldis Kļaviņš, Dace Dēliņa - Lipska, Aivars Kleins un Andrejs Prigičevs. Tomēr ar nelielu balsu pārsvaru visbiežāk minētā māksliniece bija Irita Timbra ar saviem darbiem „Naģe kurzemniece” un „Dialogs” . Pārnovadniekiem jāprecizē, ka kurzemnieku izloksnē vārds „naģe” nozīmē „varde” un skatītāju simpātiju ieguvušajā gleznā arī ir attēlota varde.

Pavisam šogad Liepājas mākslinieku rudens kopizstādē piedalās 54 dažādu paaudžu mākslinieki ar vairāk kā 80 darbiem. Izstādes pamatideja balstīta uz dažādu žanru, tehniku un izpildījumu mūsdienu mākslas darbu skati ar mērķi aicināt cilvēkus uz savstarpēju dialogu laikā un telpā.

Izstādes atklāšanas dienā, 30. oktobrī, tās darbus vērtēja un laureātus izvēlējās profesionāla žūrija – Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš, Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins un māksliniece Ieva Epnere. Liepājas Kultūras pārvaldes nodrošināto balvu fondu 1400 eiro žūrija sadalīja četriem māksliniekiem. Māksliniece Dace Dēliņa - Lipska saņēma galveno balvu 500 eiro apmērā par laikmetīgu nacionālās tēmas risinājumu gleznā „Saucējas”. Trīs balvas 300 eiro vērtībā tika sadalītas māksliniekiem Lainei Neimanei par darbu „Privātā publicitāte”, Uldim Rubezim par darbu „Vientuļais koks” un Raimondam Gabaliņam par darbiem „Pasauļu savstarpējās attiecības” un „Planētu radošie procesi”.

Liepājas muzeja Krājuma komisija mūsdienu mākslas krājuma papildināšanai iepirka mākslinieku Irinas Tīres pasteli „Top telpa jaunām izjūtām”, Alda Kļaviņa gleznu „Quo vadis” un Ziedoņa Safronova fotokolāžu „Mūzu Templis”.

Jāatgādina, ka pērn Liepājas mākslinieku rudens kopizstēde sacēla pamatīgu traci visas Latvijas mākslas aprindās. Izstādes žūrija par gada labāko veikumu Liepājas mākslā atzina Ivonnas Kalitas gleznu „Melnā avs”, kas bija satriecoši līdzīga itāļu fotogrāfa Livio Burbona fotogrāfijai – varēja uzskatīt, ka gandrīz precīzi uz audekla bija nokopēta Livio Burbona fotogrāfija ar aitu baru.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto