foto: Ieva Lūka/LETA
Latvijas Universitātes akadēmisko centru okupē šarlatāni
Latvijas Universitātes akadēmiskajā centrā Dabas mājā divas nedēļas pēc kārtas uzdarbosies ar no nopietnās zinātnes tālu stāvošs darbonis – ezotēriķis, kurš visiem gribētājiem par maksu „sakārtos” iekšējo enerģijas plūsmu galvenajos enerģētiskajos centros.
Sabiedrība
2019. gada 12. decembris, 08:11

Latvijas Universitātes akadēmisko centru okupē šarlatāni

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Universitātes (LU) nesen atklāto Dabas māju Torņakalnā, kura tiek lepni dēvēta par akadēmisko centru, decembrī okupējis visnotaļ nezinātnisks ezotēriķis, lietuvietis Ļutauras Viktorinas, kura darbību nu nekādā ziņā nevar saistīt ar nopietno zinātni. Viņš piedāvā reģenerācijas seminārus - meditācijas un prakses, kā „atjaunot iekšējās enerģijas resursus, lai celtu dzīves kvalitāti un garīgo intelektu”.

Piecas dienas – 13., 14., 15., 21. un 22. decembrī Viktorinas piedāvā darbu ar „dažādiem galvenajiem enerģētiskajiem centriem un kanāliem, stimulējot pašdziedināšanās funkcijas, tīrot bloķētās vietas un tādējādi novēršot potenciāli iespējamo slimību veidošanos”.

Tā kā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma nosacījumi paģēr, ka LU „var pieņemt tikai pasākumus, kas saistīti ar zinātni vai studijām”, jāsecina, ka kāds mūsu lielākajā augstskolā atzīst, ka ar meditāciju ķermenī ieprogrammēt pašdziedināšanās funkciju ir zinātniski pierādīta akadēmiska procedūra, un „atjaunot iekšējās enerģijas plūsmu galvenajos enerģētiskajos centros, kanālos un meridiānos, lai tīrītu bloķētās vietas” ir visnotaļ zinātniskajā praksē pieņemams process.

foto: Paula Čurkste/LETA
Profesors Valdis Segliņš: "Es varu tikai apbrīnot cilvēkus, kas ir ar mieru šādus seminārus apmeklēt!"

LU prorektora pienākumu izpildītājs, profesors Valdis Segliņš gan šaubās par Viktorinas zinātnisko darbību. Viņš Jauns.lv teica: „Par saturisko daļu man ir grūti ko komentēt, jo neesam saņēmuši skaidrojumu par saturu. Šajā ēkā atrodas LU Medicīnas fakultāte un tās dekāns, profesors Valdis Folkmanis, ir ļoti kompetents speciālajā pedagoģijā, un fakultātē ir vairāki pētniecības centri, kas ir vērsti uz sociālo pedagoģiju un atbilstošām terapijas metodēm. Iespējams, ka mēs nepietiekoši par to esam stāstījuši.

Bet no (semināra rīkotāja Viktorinas) reklāmas saitēm es personiski varu tikai apbrīnot cilvēkus, kas ir ar mieru šādus seminārus apmeklēt. Es patiešām brīnos! Var jau būt, ka patiešām ir kāda sabiedrības daļa, kas novesta līdz tādam izmisumam, ka šādās nodarbībās spēj rast mieru un atgūt ticību sev.

Ja tas tieāām tā ir, tad šādas nodarbības tiešām ir nepieciešamas ne vienam vien studentam sesijas laikā - kā pirms, tā arī pēc pārbaudījumu kārtošanas, jo LU studijas nav vienkāršas un tiešām ir jāstudē (jāmācās)”.

LU Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs Jauns.lv skaidroja: „Minētajā gadījumā ar pasākuma rīkotājiem, Universitātei ir tikai telpu nomas attiecības. Kas attiecas uz to, ka ERAF noteicis, ka LU telpas jāizmanto tikai komercdarbībai, jānorāda, ka ERAF norādījis, ka 20% gadījumos mēs varam telpas izīrēt komercpasākumiem. Tas arī attiecas uz šo gadījumu, un tas nav aizliegts”.

LU Infrastruktūras departamenta Ieņēmumu centru nodaļas lietvede Amanda Alehnoviča Jauns.lv piebilda: 

„LU Dabaszinātņu akadēmiskā centra telpas, tāpat kā citas LU telpas, gadījumā, ja tās ir brīvas no studiju procesa, tiek nodotas nomā citām fiziskām vai juridiskām personām. LU telpās ir aizliegts rīkot politiska, reliģiska, pornogrāfiska rakstura vai propagandas, vai jebkādas citas informācijas saturošu materiālu uzņemšanu, publicēšanu vai sludināšanu, kas var nomelnot vai kaitēt Latvijas Republikai, Latvijas Republikas iestādēm vai institūcijām, tajā skaitā LU. LU pārstāvji uzrauga, lai šādi pasākumi netiktu rīkoti, kā arī nomnieki ir informēti par šādu aizliegumu. 

Papildus jānorāda, ka minētajā pasākumā netiek īstenots augstāk noteiktais aizliegums, attiecīgi LU nav pamata atteikt nomniekam telpas.

Telpu iznomāšanas procesu nodrošina LU Infrastruktūras departaments. Telpas tiek iznomātas uz standartizēta nomas līguma pamata, un nomas maksa tiek piemērota saskaņā ar LU apstiprināto nomas maksas cenrādi. 

LU personāls un studenti no LU puses nekādā veidā netiek iesaistīti šādos pasākumos. LU un nomnieku saista tikai un vienīgi nomas tiesiskās attiecības. LU, nododot nomā telpas, uzrauga, vai telpās netiek īstenoti tās noteiktie aizliegumi, bet citādākā veidā neiesaistās fiziskas vai juridiskas personas īstenotajā pasākumā, attiecīgi LU nav pienākums šādā veidā vērtēt telpās īstenoto pasākumu”.

foto: Ekrānuzņēmums no liutauras.eu
Kāds escentrisks "iekšējās telpas enerģijas sakārtotājs" gatavojas savu brīnumpraksi demonstrēt Latvijas Universitētes akadēmiskajā centrā.

Tā kā Dabas mājā ir vairākas auditorijas, kas tiek piedāvātas izīrēšanai, tad LU ar to pelna. Vidēji stundas īre ir 90 eiro. Tā kā Viktorinas savus seminārus katru dienu rīko no trim līdz astoņām stundām, tad jāpieņem, ka šajā laikā LU nopelnīs vairākus simtus eiro. Starp citu, semināri nav bezmaksas. Līdz šim par Viktorinas viena semināra apmeklējumu bija jāmaksā vismaz 50 eiro. Viņa mājaslapā nav norādīts, cik jāmaksā par semināru apmeklēšanu Dabas mājā, arī uz e-pasta vēstuli, kā piedalīties tajos, viņš neatbildēja.