foto: LETA
Dabas vērotājs dalās novērojumos par laikapstākļiem šoziem – tā krietni ieilgs
Cilvēki baro pīles Bastejkalnā.
Sabiedrība
2019. gada 3. decembris, 12:47

Dabas vērotājs dalās novērojumos par laikapstākļiem šoziem – tā krietni ieilgs

Jauns.lv

"Decembris ir pārsteigumiem bagāts mēnesis. Ziemas pirmais mēnesis kā brīnumu var pasniegt zilo vizbulīšu uzziedēšanu Ziemassvētkos, kā tas bija 2015. un 2006. gadā, gan pārsteigt ar - 40 grādu salu, kā to pieredzējām 1978. gada nogalē. Kā būs šogad?" - prognozē dalās dabas vērotājs Vilis Bukšs. 

Pagājušais siltais un sausais jūnijs, kas paredz laiku ziemas pirmajā mēnesī, liecina, ka decembrī varam sagaidīt arī lielu salu. Decembra pirmajā pusē laika apstākļi būs mainīgi. Dienas ar nelielu salu nomainīs atkušņi. Temperatūra šajā laikā gaidāma ap nulli un nedaudz virs tās. Debesis pārsvarā būs mākoņainas un sniegu, slapju sniegu bieži nomainīs lietus un atkala.

Mēneša vidū būšot vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra tuvu nullei. Mainoties mēness fāzēm, laikā ap 18. decembri, kļūs aukstāks. 

Savukārt, decembra otrajā pusē sals pastiprināšoties. Dažviet skaidrās bezvēja naktīs sagaidāms - 18, - 20 grādu sals un Ziemassvētki rādās būt balti. Gada nogalē kļūs siltāks. 

Kopumā pirmais ziemas mēnesis varētu būt nedaudz siltāks kā parasti. Nokrišņu vairāk un tas lielākoties būs sniegs. 
Skatoties tālāk, tad līdz Zvaigznes dienai (6. janvāris) liels sals izpaliks.

Vēlāk nostiprināsies nokrišņiem bagāta, vējaina ziema, ar stiprāku salu ziemas vidū. Ziema ieilgs un jauku pavasari sagaidīsim tikai pēc Lieldienām.