foto: LETA
Grobiņā par pašvaldības dzīvokļiem būs jāmaksā īres maksa
Novadu ziņas
2019. gada 3. decembris, 08:49

Grobiņā par pašvaldības dzīvokļiem būs jāmaksā īres maksa

Jauns.lv / LETA

No nākamā gada 1.jūnija par Grobiņas novada pašvaldības dzīvokļiem būs jāmaksā īres maksa, nolēmuši Grobiņas novada domes deputāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja Grobiņas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pastore, kopš dzīvojamā fonda privatizācijas pirmsākumiem pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā Grobiņas novadā pašvaldībai piederošajos dzīvokļos īres maksa noteikta vienāda ar apsaimniekošanas maksu. Līdz ar to, ka šie dzīvokļi līdz pat šim brīdim tiek nodoti īrniekiem bezatlīdzības lietošanā, pašvaldībai kā to īpašniekiem neienāk līdzekļi, par ko uzturēt kārtībā dzīvojamo fondu.

Domes sēdes lēmums paredz, ka īres maksa būs 2,5% apmērā no izīrētās dzīvojamās telpas kadastrālās vērtības gadā, kas ir ievērojami mazāk, nekā īres maksa brīvajā tirgū. 

Šis lēmums ir ilgstošā laikā izvērtēts un pārdomāts, un pieņemts, vadoties no tā, ka šo īrei paredzēto pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu tehniskais un estētiskais stāvoklis pasliktinās, taču pašvaldībai nav atsevišķas finanses, par ko veikt to remontu un labiekārtošanu, norādīja pašvaldības pārstāve.

Turpmāk, sākot no 2020.gada 1.jūnija iekasēto īres maksu paredzēts ieguldīt dzīvokļu sakārtošanā. Īres maksas administrēšanu veiks pašvaldības uzņēmums "Grobiņas namserviss". Tā kā līdz laikam, kad lēmums stāsies spēkā, ir pusgads, ikviens īrnieks tiks informēts par gaidāmajām pārmaiņām, piebilda Pastore.

Grobiņas novadā ir 728 pašvaldībai piederoši dzīvokļi ar kopējo platību 36 738,36 kvadrātmetri. Tiesības īrēt pašvaldībai piederošu dzīvokli nosaka likums "Par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" un Grobiņas novada saistošie noteikumi "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā Grobiņas novadā".