Sabiedrība
2019. gada 18. novembris, 15:08

Militārā parāde par godu Latvijas proklamēšanas 101.gadadienai

Jauns.lv

11.novembra krastmalā par godu Latvijas proklamēšanas 101.gadadienai notika militārā parāde, kas pulcēja plašu interesentu loku. 18.novembra parāde bija tendēta uz militāro tehnoloģiju, tehnikas un bruņojuma jaudas demonstrēšanu.

Latvijas proklamēšanas un armijas simtgadei veltītā militārā parāde krastmalā

Parādē piedalījās aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, parādi komandēja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis ...

gallery icon
64

Šogad ar Militāro parādi tika godināta ne tikai Latvijas Valsts Neatkarības diena, bet arī Latvijas armijas 100 gadu svinības. Parādē piedalījās ap 1500 karavīru, policistu, zemessargu, jaunsargu, ugunsdzēsēju un robežsargu, un to komandēja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris, pulkvedis Sandris Gaugers.

Militāro parādi pieņeēma Valsts prezidents Egils Levits, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Parādi apmeklēja daudzi goda viesi, tostarp arī Kanādas armijas komandieris ģenerālleitnants Veins Eira un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers.

Militārās parādes laikā, Latvijas karogu nesa Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona karavīri.

Papildus bija iespējams redzēt Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubices, atmīnēšanas transportlīdzekļus "Husky", pretgaisa aizsardzības sistēmu "Stinger", taktiskos transportlīdzekļus "Polaris", kvadricikli un citu bruņoto spēku militāro tehniku.

Parādē piedalījās arī sabiedroto valstu militārā tehnika, kas ieradusies no Spānijas, Itālijas, Kanādas, Čehijas un Slovēnijas.

Parādes muzikālo noformējumu nodrošināja Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības ar karavīru dziesmām militāro orķestru pavadībā turpināja gājienu pa Kaļķu un Brīvības ielu līdz pat Dailes teātrim.

Parādi noslēdza Latvijas un sabiedroto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums. Bija redzami Gaisa spēku divi helikopteri "Mi-17" un lidmašīna "An-2", Valsts robežsardzes divi viendzinēja helikopteri "Agusta Bell 206B" un divi divdzinēju helikopteri "Agusta 109E Power".