foto: Zilgma Kukle/LETA
Kulinārā tūrisma cienītājiem piedāvā Rudzu ceļu
Nozīmītes ar uzrakstu "Es mīlu rudzu maizi".
Sabiedrība
2019. gada 18. novembris, 06:24

Kulinārā tūrisma cienītājiem piedāvā Rudzu ceļu

Kas Jauns Avīze

Latvijā ar Eiropas Savienības atbalstu tapis kulinārā tūrisma piedāvājums Rudzu ceļš, kurā apvienoti maiznieki, rudzu audzētāji, restorāni un citi komersanti, kas uzņem apmeklētājus un rāda rudzu graudu pārtapšanu produktos un ēdienos.

Biedrības Lauku ceļotājs projekts aicina doties pie lauku saimniekiem, kas pārzina mīklas raudzēšanas noslēpumus un rāda, kā rokām veidotais kukulītis īstā maizes krāsnī pārtop gatavā produktā. Meistarklasēs varēs mācīties, kā pagatavot rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu, siera kūku un pumpermiķeli.

Restorānu ēdienkartēs varēs atrast uzkodas, piemēram, rudzu maizes kanapē ar liellopa gaļas tartaru, trifeļu krēmu, briedinātām sinepju sēklām, marinētu sīpolu.

Rudzu ceļa ideja pieder lauku uzņēmējiem – Jūrkalnes zemnieku saimniecībai Bērziņi, lauku mājai Caunītes Ozolnieku pagastā, Vinetai Cipei Āraišu Dzirnavās, Drustu pagasta zemnieku saimniecībai Buliņi un Kaplavas zemnieku saimniecībai Klajumi.

Tās visas atvērtas apmeklētājiem, lai rādītu, kā top maize, ļautu pamēģināt pašiem veidot maizes kukuļus, piedāvātu nobaudīt graudu putras un citus rudzu ēdienus un dzērienus, iepazīstinātu ar tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi.

Rudzu ceļa dalībniekiem aicināti pievienoties arī citi rupjmaizes cepēji, ēdinātāji, rudzu audzētāji un ražotāji. Projekts īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu. Lauku ceļotājs sākuši darbu arī pie Sidra ceļa, iesaistot augļkopjus un sidra darītājus.