foto: LETA
Kā Eiropas Savienība rūpējas par drošas pārtikas apriti?
Sabiedrība
2019. gada 5. novembris, 10:59

Kā Eiropas Savienība rūpējas par drošas pārtikas apriti?

Jauns.lv

Ikviens no mums ikdienā dodas uz lielāku vai mazāku tirdzniecības vietu, lai sarūpētu ģimenei nepieciešamos pārtikas produktus. Taču, kā zināt, ka izvēlētā pārtika ir droša un neradīs apdraudējumu veselībai?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis raidījumā “Jautā-Jums” stāsta: “Vislabāk doties iepirkties uz oficiālām tirdzniecības vietām, jo tās atrodas PVD uzraudzībā, līdz ar to pircēji var būt droši, ka pārtika šajās tirdzniecības vietās atbildīs drošas pārtikas kritērijiem. Mūsdienās drošas pārtikas kritēriji ir definēti gana skaidri. Tai ir noteikts gan mikrobioloģiskais piesārņojuma līmenis, gan ķīmiskā piesārņojuma līmenis un izrādās arī radioaktīvais piesārņojuma līmenis.”

Sarunas laikā Zavadskis atklāj, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis aktīvi sadarbojas, lai nodrošinātu drošas pārtikas apriti ES robežās. Jau kopš 2002. gada ES darbojas Eiropas pārtikas drošuma aģentūra, kā arī darbojas ātrā brīdināšanas sistēma. “Tā ir speciāli izveidota, lai ES dalībvalstis varētu apmainīties ar informāciju par potenciālo vai reālo apdraudējumu patērētāju veselībai un varētu operatīvi veikt korektīvus pasākumus. Arī mēs bieži esam ziņojuši par citu ES valstu un trešo valstu pārtikas produktiem. Arī citas dalībvalstis ziņo par Latvijas pārtikas produktiem, piemēram, tie paši zivju konservi. Tad organizējam pasākumus, lai pasargātu patērētājus,” raidījumā “Jautā-Jums” stāsta Zavadskis.

Raidījuma veidotāji kopā ar PVD pārstāvjiem apmeklēja Rīgas centrāltirgu, lai pārliecinātos, vai tirgotāji ievēro drošas pārtikas pamatkritērijus, vai pārtika ir pareizi marķēta, vai tiek ievēroti derīguma termiņi.