Mārtiņdienas jestrā svinēšana kopā ar čigāniem Salaspilī
foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas čigānu ansamblis „Ame Roma” svētdien aicina uz jestrām Mārtiņdienas svinībām Salaspils kultūras namā „Rīgava”.
Novadu ziņas
2019. gada 6. novembrī, 05:39

Mārtiņdienas jestrā svinēšana kopā ar čigāniem Salaspilī

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Svētdien, 10. novembrī, pulksten 15.00 Salaspils kultūras namā „Rīgava” sāksies jestrā Mārtiņdienas svinēšana kopā ar čigānu ansambli “Ame Roma” un aktrisi Indru Burkovsku. Būs dziesmas, rotaļas un sadanči; svētku dalībnieki – mazi un lieli – tiks aicināti pārģērbties par čigāniem, uzlikt kādu lakatu vai uzvilkt kažoku uz otru pusi. Tie, iespējams, būs krāšņākie, jautrākie un trokšņainākie Mārtiņi, kādi līdz šim piedzīvoti Salaspilī.

Mārtiņdienas jestrā svinēšana kopā ar čigāniem Sal...

Mārtiņdienā beidzas klusais – veļu – laiks, tāpēc svētki ir pilni jautru un skaļu izdarību. Un budēļi jeb ķekatas ir lielākie jautrības radītāji. Tas ir laiks, kad rast iespēju pabūt ar ģimeni, apmeklēt Mārtiņdienai veltītus pasākumus, kopīgi atminoties senās latviešu tradīcijas, kuras nespēs aizstāt nedz Helovīns, nedz kādi citi svešzemju svētki, jo šīs – latviskās – tradīcijas turpina pastāvēt pat mūsu modernajā informācijas sabiedrībā. Svētku dalībnieki – mazi un lieli – tiks aicināti pārģērbties par čigāniem, uzlikt kādu lakatu vai uzvilkt kažoku uz otru pusi. Visi rosināti paņemt līdzi kādu sadzīves priekšmetu, kas rada skaņu, lai kopā izdotos nosvinēt, iespējams, krāšņākos, jautrākos un trokšņainākos Mārtiņus Salaspilī!

Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Indra Burkovska, kura ne tikai dziedās, mācīs čigānu dančus un vadīs rotaļas, bet arī uzdos mīklas un stāstīs par Mārtiņdienas tradīcijām. Svētkos piedalīsies arī romu grupa „Ame Roma”, kura muzicē vairāk nekā 50 gadus un visu šo gadu laikā nav zaudējusi savu neatkārtojamo kolorītu un īstenu tabora čigānu garu.

Būs arī Mārtiņdienas lielā groza pīšanas meistarklase, kuras laikā Salaspils iedzīvotājiem tiks dota iespēja piedalīties lielā Salaspils rudens velšu groza tapšanā. Tiks noskaidrots arī “Mārtiņbērns 2019”!

Salaspilieši atgādina tautas dainu un aicina ciemos: „Zeme rīb, rati klaudz,/ Kas to zemi rībināja?/ Nu atbrauca Mārtiņdiena/ Deviņiem kumeļiem”. Mārtiņbērni aicināti ierasties kā raibam vai mazliet neparastam ķekatniekam. Ieeja pasākumā bez maksas.