foto: Una Kupruka/LETA
Harijs Poters izcīna karu pret Hitleru
Patiesā statistika liecina, ka Harija Potera grāmatas Latvijas bibliotēkās trīs gados pieprasītas ap 25 000 reižu, "Mana cīņa" – 139 reizes.
Sabiedrība
2019. gada 2. novembris, 06:26

Harijs Poters izcīna karu pret Hitleru

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

“Ko lasa latvieši? Ādolfs Hitlers popularitātē apsteidz Hariju Poteru” – ar šādu publikācijas virsrakstu izcēlies portāls Baltnews.com.

Autors ir kāds Viktors Petrovs (korespondenta identitāte nav apstiprināta), pati vietne pieder Krievijas valdības finansētajai ziņu aģentūrai Rossija Segodņa ar bēdīgi slaveno Kremļa propagandistu Dmitriju Kiseļovu vadītāja krēslā, bet rakstā izklāstītais – klaja nepatiesība.

Grāmatu portāla statistika

Latvijā uz krieviski runājošo auditoriju mērķētais portāls Baltnews.lv bloķēts šā gada jūlijā, taču jau šobrīd ir pieejams kā augstākminētais Baltnews.com, izlavierējot cauri aizliegumam. Joprojām mūsu valstī pieejamas arī Lietuvai un Igaunijai mērķētās versijas.

Minētā raksta pamatā kā galvenais informācijas avots ir grāmatu tirdzniecības un maiņas portāla iBook.lv statistika, saskaņā ar kuru tobrīd aplūkoto grāmatu topā Ādolfa Hitlera "Mana cīņa" ("Mein Kampf") ierindojusies otrajā vietā, aiz sevis atstājot britu rakstnieces Dž. K. Roulingas grāmatu "Harijs Poters un Filozofu akmens".

foto: Caters News Agency/Scanpix
Nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera 1925. gadā izdotā grāmata ir autobiogrāfisku elementu un nacisma ideoloģijas sakausējums. Latviešu valodā izdota 1995. gadā.

Pirmajā vietā tolaik ierindojies latviešu autores Karīnas Račko erotiskais dižpārdoklis "Saplēstās mežģīnes", raksta Kremļa medijs. Publikācijā arī minēts, ka latviešu valodā Hitlera bēdīgi slavenais sacerējums izdots 1995. gadā un sabiedrībā periodiski tiek apspriests, cik ētiski ir turēt apritē šādu grāmatu.

Vēlāka raksta papildinājuma formā pieminēts, ka "Mana cīņa" jau ierindojusies pirmajā vietā. Vēl, atsaucoties uz kādu portāla Jauns.lv 2016. gada publikāciju, pierakstīts, ka Hitlera grāmata latviešu valodā zibenīgi izķerta un jādrukā vēl.

Tie nu ir pavisam prasti meli – jebkurš, atverot Jauns.lv rakstu, var pārliecināties, ka tajā vēstīts par situāciju Vācijā, nevis Latvijā, un grāmatas latviešu versija nemaz nav pieminēta.

Grāmatnīcā nemaz nav

Baltnews publikācijas pamats – ka Hitlera grāmata Latvijā ir populārāka nekā Harijs Poters – pagājušajā vasarā ieinteresēja BBC. Britu medijs publicēja reportāžu, kurā skaidrots, vai tiešām šis apgalvojums atbilst patiesībai, uzrunāti arī paši melīgā literatūras tendenču pētījuma autori.

foto: Ieva Čīka/LETA
Kremļa ziņu aģentūra izfantazējusi, ka Harijs Poters Latvijā ir mazāk populārs nekā Hitlers.

Kā pirmo pieturas vietu BBC Maskavas korespondents Stīvs Rozenbergs apmeklēja lielāko grāmatu tirgotāju Latvijā – "Jāņa Rozes grāmatnīcu", kur sarunā ar direktori Ināru Beļinkaju atklājās, ka 2018. gadā nav pārdota neviena Hitlera grāmatas kopija un šis izdevums pat nav pieejams.

139 hitleri pret 25 000 poteriem

BBC arī noskaidroja, ka pēdējo trīs gadu laikā Mana cīņa kopā visās reģistrētajās Latvijas bibliotēkās izņemta 139 reizes. Salīdzinājumam – Harija Potera grāmatas šajā laikā pieprasītas aptuveni 25 000 reižu.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts "Kas Jauns Avīzi" informē, ka pērn Hitlera grāmata izsniegta lasīšanai, apskatei, pētniecībai tikai septiņas reizes. Aizvadīto piecu gadu laikā (2014.–2019. gads) – 55 reizes. “Tātad varam runāt par 11 reizēm gadā, kas bibliotēkā vērtējams kā zemas intereses rādītājs,” norāda Gaismas pils pārstāvis.

Konkrētāku statistiku par grāmatu popularitāti Nacionālās bibliotēkas plauktos iegūt neizdevās, jo, kā skaidro Zilberts, apkopojumus par populārākajām grāmatām zinātniskā bibliotēka neveic. Lasītavās 350 000 grāmatu (krājuma daļā, ar ko lasītāji strādā visvairāk) atrodas publiskās piekļuves (open-access) plauktos, līdz ar to nav iespējams noteikt, ko un cik bieži lasītāji izvēlas.

Aizdomas par viltus klikšķiem

Jau pieminēts, ka Baltnews skaļais virsraksts balstās tikai iBook.lv statistikā. Vai datu interpretācija atbilst patiesībai? Kā savā sižetā skaidro BBC – ne gluži.

Portāla īpašniece Rita Riskova neslēpj, ka lietotas Hitlera grāmatas kopijas šajā vietnē ir pieejamas un vienubrīd šī grāmata tiešām bijusi topa augšgalā. Riskova gan precizē – tops, kuru savai publikācijai izmantoja Baltnews, sarindo grāmatas pēc tā, cik klikšķu tās saņēmušas konkrētajā mājaslapā, nevis cik daudz tās kāds būtu iegādājies.
“Būtiski, ka 70% no klikšķiem uz "Mana cīņa" ir anonīmi klikšķi. Tikmēr citām, patiesi populārām grāmatām 70% klikšķu ģenerējuši reģistrēti portāla lietotāji,” uzsver iBook.lv īpašniece, piebilstot, ka nereģistrētie klikšķi var nākt no viltus lietotājiem –interneta troļļiem. Viltus skatījumi viltus ziņu radīšanai, sarunā piebilst BBC žurnālists.

Britu korespondentam izdevās tikt arī pie sarunas ar Baltnews galveno redaktoru Andreju Starikovu, kurš apstiprinājis – viņiem kā “Krievijas valsts informācijas aģentūras projektam” “medija skats uz pasauli sakrīt ar Kremļa skatījumu”.

Uz jautājumu, kādēļ gan neuzrakstīt taisnību, ka Poters Latvijā ir populārāks par Hitleru, Baltnews šefs atcirtis: “Ārā ir vasara [sižets tapa vasarā], vai BBC par to būtu interese rakstīt?”

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Modernie meli" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""