foto: Ieva Čīka/LETA
Iekšējās drošības birojs skaidro, kāpēc tik bargi soda robežsargus
Valsts robežsardzes uniforma.
Sabiedrība
2019. gada 21. oktobris, 10:36

Iekšējās drošības birojs skaidro, kāpēc tik bargi soda robežsargus

Jauns.lv / LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) uz Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta kritiku par IDB izmeklētām lietām norāda, ka birojs savu darbību veic atbilstoši likumam, turklāt likuma prasības ir vienlīdz saistošas visām iestādēm, tostarp robežsardzei.

IDB skaidroja, ka birojs savu darbību veic atbilstoši Satversmei, Kriminālprocesa likumam, Operatīvās darbības likumam, IDB likumam, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

Kriminālprocesi IDB tiek sākti Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, un birojam ir pienākums tos novest līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

Līdz ar to IDB likumīgās prasības ir vienlīdz saistošas visām IDB likumā minētajām iestādēm, tostarp Valsts robežsardzei.

Pujāts nesen laikrakstam "Neatkarīgā" atzina, ka par maznozīmīgiem robežsargu pārkāpumiem IDB iedarbinot maksimālo sankciju programmu, un Valsts robežsardzes priekšnieka skatījumā tas nav pareizi. Saistībā ar kriminālprocesuālajiem pārkāpumiem šajās lietās viņš ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā - lai pārbauda IDB darbības. Arī lietā, kas ierosināta pret Pujāta priekšteci šajā amatā ģenerāli Normundu Garbaru.

"Jebkurš, pat vismazākais iegansts tiek izmantots, lai pēc maksimālas programmas uzsāktu pret mūsu darbiniekiem kriminālprocesuālās darbības," "Neatkarīgajai" pašreizējo situāciju attiecībās ar IDB raksturo robežsardzes priekšnieks.

Arī pirmdienas rītā LNT raidījumam "900 sekundes" viņš atzina, ka pamatā sūdzība Ģenerālprokuratūrai ir saistīta ar nesamērīgu kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu izmantošanu pret robežsardzē strādājošajiem un bijušajām amatpersonām.

"Mani neapmierina tas, ka netiek izvēlēti kriminālprocesā līdzekļi tādā apmērā, lai pēc iespējas mazāk iejauktos cilvēktiesībās. No sākuma ir agresīva rīcība un tikai pēc tam skaidroti apstākļi, vai ir vispār noziedzīgs nodarījums un pastāv aizturēšanas pamats," norādīja Pujāts un piebilda, ka IDB veiktā izmeklēšanas kvalitāte nav atbilstošā līmenī.