Novadu ziņas
2019. gada 15. oktobris, 16:56

Rāviņš cer, ka arī Jelgavai saglabās atsevišķas pašvaldības statusu

Jauns.lv / LETA

Jācer, ka administratīvi teritoriālās reformas virzītāji vēl mainīs savas ieceres, un arī Jelgavai tiks saglabāts atsevišķas pašvaldības statuss, pauda pilsētas mērs Andris Rāviņš (ZZS).

Pēc valdības sēdēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) žurnālistiem atzina, ka Jelgavas priekšlikums tiks izvērtēts tāpat kā iepriekš izvērtēti citi priekšlikumi.

Iespēju pašvaldību reformas rezultātā saglabāt Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij atsevišķu pašvaldības statusu, bet Jelgavu iekļaut novada teritorijā Rāviņš vērtēja negatīvi. Viņš gan nezinot, kāpēc izceltas tieši trīs pilsētās.

"Es domāju, ka Latviju mēs redzam kā kopīgu valsti, ar kopīgām un līdzvērtīgām interesēm un iespējām, bet redzu, ka ir citādāk," viņaprāt, nevienādu attieksmi pret visām pašvaldībām, komentēja Jelgavas domes priekšsēdētājs.

Viņš arī atgādināja, ka Jelgavas domnieki lēmuši neatbalstīt reformu un aicinājuši saglabāt pilsētu kā atsevišķu pašvaldību. Rāviņš pauda cerību, ka valdība vēl mainīs nostāju šajā jautājumā, un arī Jelgavai kaimiņu novadi netiks pievienoti, jo ilgus gadus pilsēta bijusi kā atsevišķa vienība un tāda arī paliks.

Savukārt Jelgavas pašvaldība informēja, ka Rāviņš ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) ar aicinājumu izvērtēt vienlīdzības un taisnīguma principus attiecībā uz republikas lielajām pilsētām, realizējot administratīvi teritoriālo reformu. Ņemot vērā pēdējās izmaiņas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) paziņojumā par triju pilsētu - Daugavpils, Liepājas un Rēzeknes - republikas nozīmes pilsētu statusa saglabāšanu, Rāviņš vēstulē vērš uzmanību, ka Jelgava ir ceturtā lielākā pilsēta ar 60  000 iedzīvotāju. Tā atbilst visiem VARAM definētajiem kritērijiem, lai saglabātu republikas nozīmes pilsētas statusu un pastāvētu kā patstāvīga administratīvā teritorija, uzskata domes vadītājs.

"Lūdzam ņemt vērā 60 000 jelgavnieku vēlmi arī turpmāk dzīvot republikas nozīmes pilsētā, kuras izveidošanai ir dziļi vēsturiskas saknes un nozīmīga loma Latvijas brīvības cīņās," vēstulē pauž pilsētas mērs.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien izskatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas paredz Latvijā būtiski samazināt pašvaldību skaitu.

Līdz šim ministrija piedāvāja reformas rezultātā pašvaldību skaitu Latvijā samazināt no 119 līdz 36. Tomēr pirmdien koalīcija vienojās sākotnēji piedāvāto modeli papildināt ar trim jaunām pašvaldībām, saglabājot atsevišķu pašvaldību statusu Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij. Plānots, ka līdz šodienas valdības sēdei VARAM sagatavos attiecīgas izmaiņas minētajā likumprojektā.