foto: Juris Karlinskis
Glābēju mācības Ozolniekos izvēršas reālā slīcēju glābšanā
VUGD vīri (pa kreisi) Deniss Dovnarovičs, Ingus Brands un Jānis Rihards Ozolnieku ezerā izglāba dzīvību diviem tūristiem no Turcijas.
Novadu ziņas
2019. gada 15. septembris, 06:45

Glābēju mācības Ozolniekos izvēršas reālā slīcēju glābšanā

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Divi ārzemju viesi vasaras izskaņā Latvijā pieredzējuši otru dzimšanas dienu. Viņi izdomāja nopeldēties Ozolnieku ezerā un sāka slīkt… Palīgā saucienus jau pavisam drīz slāpēja mutē sasmēlies ūdens, taču, par laimi, blakus atradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vīri.

Tie bija Jelgavas daļas ugunsdzēsēji glābēji Ingus Brands, Jānis Rihards un Deniss Dovnarovičs. Vīri papildus ir ieguvuši ūdenslīdēja kvalifikāciju, kas paredz, ka reizi mēnesī jāveic praktiskās nodarbības ar iegremdēšanos ūdenī. Tieši šādas nodarbības laikā arī izglābti slīkstošie cilvēki.

Vairāk par tās dienas notikumiem atklāj Jānis Rihards: “26. augustā pie Ozolnieku ezera gatavojāmies nodarbību praktiskajai daļai, kad piepeši sadzirdējām palīgā saucienus angļu valodā. Sākām vērot ūdeni un sapratām, ka ezerā tik tiešām atrodas cilvēki, kuriem ir nepieciešama palīdzība.”
Nelaimē iekļuvuši bija vīrietis ar bērnu. Cīnoties par palikšanu virs ūdens, bērns rāva pieaugušo zem ūdens, apķeroties viņam ap kaklu.

“Steidzami devāmies palīdzēt. Divi peldēja pakaļ, kamēr trešais gatavoja glābšanas riņķi. Īsā laikā abas personas jau bija ārā no ūdens, un tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība,” stāsta Rihards. Viņš atklāj, ka abi slīkstošie bijuši no Turcijas. Glābšanā palīdzējis arī kāds vietējais iedzīvotājs. VUGD vīriem šāds notikums, kad mācības pārtop reālā glābšanā, bijis pirmoreiz. “Īstajā laikā gadījāmies īstajā vietā,” teic Rihards, aicinot rūpīgi izvērtēt savas peldēšanas spējas, īpaši svešās ūdenstilpēs, un nepeldēt dziļumā kopā ar bērniem, tādējādi neapdraudot ne viņus, ne sevi.