foto: Publicitātes foto
Rīgas Zooloģiskajā dārzā ciemos aicina melno grifu jaunuļi
Runā Rīga
2019. gada 6. septembris, 12:55

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ciemos aicina melno grifu jaunuļi

Jauns.lv

Šovasar zoodārza apmeklētāji, vēloties aplūkot maitu lijas jeb grifus, nonāca pie aizvērtiem vārtiem, uz kuriem izvietots uzraksts “Eja slēgta. Putni perē!”. Tagad vārti ir atvērti un ikviens var aplūkot grifu pāra pūliņu rezultātus – skaistu un lepnu jauno putnu jaunkundzi, kas ir tumšāka nekā pieaugušie un ar nelielu, melnu un pūkainu "cepurīti" uz galvas. Tomēr prieks par šo panākumu ir dubultīgs, jo arī zoodārza filiāle “Cīruļi” var lepoties, ka viņu melno grifu pārim šī sezona ir bijusi veiksmīga un voljērā par vienu dāmu vairāk. Kā izrādās, šis melniem grifiem ir meiteņu gads!

Un šis varētu būt labs iemesls apciemot gan “Cīruļus”, gan Zoodārzu Rīgā “Vispasaules maitēdāju putnu dienā” šajā nedēļas nogalē, lai novērtētu maitu liju jeb grifu, kas daudzu cilvēku acīs ieguvuši nelabu slavu, ļoti būtisko devumu dabas veselības jomā. Tie nokopj to, kas citiem ir palicis pāri, tādējādi veic nenovērtējamu darbu.

Ar ko melnais grifs ir tik īpašs?

Melnais grifs ir ierakstīts Pasaules Sarkanajā grāmatā (tātad globāli apdraudēta suga). Lai pasargātu sugu no iznīcības, to tur dažādos zooloģiskajos dārzos un arī cenšas panākt tās vairošanos. Šis process nav vienkāršs, jo šogad Eiropas zoodārzos ir izauguši tikai 5 melnie grifi. Un 2 no tiem nāk no Latvijas! Par Rīgas Zoodārza devumu pasaules dabai plašāk šeit.

2018. gadā izaugušie 2 melno grifu jaunuļi (arī pērn abas bija mātītes!) tika aizvesti uz Bulgāriju melno grifu reintrodukcijas projekta “Zeleni Balkani” ietvaros. Projekta plānos bija izvietot grifu jaunos putnus uz mākslīgas ligzdas platformas, un kad putni ir gatavi lidot, tad ļaut tiem uzsākt dzīvi savvaļā. Par godu bulgāru biologam un alpīnistam Bojanam Petrovam, kurš pērnajā pavasarī bija pazudis kādā kalnu ekspedīcijā, Rīgā augušo grifu nosauca par Bojanu, bet “Cīruļu” jauno grifu, godinot Latvijas galvaspilsētu, nodēvēja par Rīgu. Abu grifu izlaišana savvaļā līdz šim noritējusi sekmīgi, jo gan Rīga, gan Bojana veiksmīgi pārlaidušas ziemu.

Bojana ziemoja pie Irākas un Irānas robežas, bet tagad uzturas Turcijas ziemeļrietumu daļā, savukārt Rīga ziemu pavadīja Grieķijas dienvidos un tagad planē virs Austrijas rietumu pierobežas kalnainajiem mežiem. Atliek vien cerēt, ka pēc gadiem pieciem Bojana un Rīga izveidos veiksmīgas ģimenes un virs Balkāniem riņķos arī viņu pēcteči. 

Lai arī melnais grifs ir dienvidu zemju putns, tomēr pa retam, jūnijā tas ieklejo arī Latvijā. Tā piemēram, šogad pāris nedēļas viens jaunais grifs uzturējās Kurzemes dienvidos, 2009. gadā cits jaunulis klejojis pa Vidzemi, bet 2004. un 2005. gadā viens putns pa divi lāgi atceļojis uz Tukuma pusi.

“Vispasaules maitēdāju putnu diena” tiek atzīmēta septembra pirmajā sestdienā, akcentējot šo putnu kā sanitāru nozīmi dabā, kā arī uzsverot draudus to izdzīvošanai un iezīmējot virzienus sekmīgai līdzāspastāvēšanai. Tādēļ gandrīz visi Vecās pasaules grifi ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā, no kurām 8 sugas ir kritiski apdraudētas.