foto: Facebook
Jauno Carnikavas baznīcu - nodegušās vietā - būvēs novada centrā
Patlaban Carnikavas luterāņu draudze pulcējas "Laivu mājā" novada centrā.
Novadu ziņas
2019. gada 1. septembris, 07:29

Jauno Carnikavas baznīcu - nodegušās vietā - būvēs novada centrā

Kas Jauns Avīze

Jauno Carnikavas baznīcu būvēs blakus Svētku laukumam pie "Laivu mājas", kur draudze jau divus gadus pulcējas un notur dievkalpojumus pēc vēsturiskā Siguļu koka dievnama nodegšanas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
1729. gadā Siguļu kalnā celtā Carnikavas luterāņu baznīca bija pēdējais koka dievnams, kas saglabājies Vidzemes piekrastē. Ugunsnelaimes iemeslus nav izdevies noskaidrot.

Kopš ugunsnelaimes draudzei ar vietējo uzņēmēju vēlību uzticēta "Laivu māja" Carnikavā pie gājēju tilta pār Gauju. “Šī vieta sākotnēji kļuva par patvērumu draudzei. Tagad nu jau mūsu "Laivu māja" ir pārtapusi par kapelu ar ļoti patīkamu atmosfēru. Draudze šo vietu ir iemīlējusi un tāpēc nolēma šeitblakus arī celt jauno baznīcu,” stāsta Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons.

Viņš uzsver, ka vecā nodegusī baznīca Siguļos senāk kalpoja par orientieri kuģiem jūrā. Arī jaunais dievnams Carnikavas novada centrā būšot sava veida bāka – vēl viens orientieris pilsētas ainavā un dzīvē. Šai vietai vijas garām Latvijas Santjago jeb Svētā Jēkaba ceļš, te ir pieturvieta, kuru jau iezīmē Eiropas svētceļojumu kartēs. “Tai jākļūst par piestātni svētceļniekiem, arī par mājokli un viesmīlības kalpošanu draudzei, kas liecina Dieva mīlestības vēsti Latvijai un visai pasaulei,” norāda Jēkabsons.

Šo ieceri atbalsta gan Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Virsvalde, gan novada ļaudis un draudze. Draudzes vadība intensīvi strādā, lai sāktu projektēšanu un izveidotu nepieciešamo infrastruktūru. Uzcelt baznīcu tā vēlas dažu gadu laikā, tomēr viss atkarīgs no naudas un iespējām piesaistīt ziedojumus. Līdz šim baznīcas būvei saziedoti 37 000 eiro.

Gandrīz jau restaurētais 300 gadu senais Carnikavas koka dievnams Siguļu kalnā nodega 2017. gada Otrās adventes svētdienas rītā. Policijas izmeklēšanā tā arī neizdevās noskaidrot ugunsnelaimes iemeslus.