foto: Juris Rozenbergs
Azbesta skandāls turpinās: Vides dienests soda "pārmijnieku"
„EkoDem” būvgružu laukumā nonācis pat azbesta gabals, kuram cauri izaudzis koks.
Sabiedrība
2019. gada 31. augusts, 06:11

Azbesta skandāls turpinās: Vides dienests soda "pārmijnieku"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Gada sākumā atkritumu apsaimniekošanas firma „EkoDem” no TEC-2 teritorijas Aconē, pie pašas Rīgas robežas, izveda vairākus tūkstošus kubikmetru būvgružu, pēc dokumentiem – nosacīti tīru grunti, lai atbrīvotu vietu „Augstsprieguma tīkla” jaunās apakšstacijas būvei. „EkoDem” vēlāk konstatēja, ka grunts piesārņota ar bīstamajiem azbesta būvgružiem un par to ziņoja Valsts vides dienestam (VVD), kurš nu nolēmis sodīt nevis būvgružu saimnieku, bet gan pārmijnieku – pašu „EkoDem”.

Azbests "EkoDem" laukumā Katlakalnā

Gada sākumā atkritumu apsaimniekošanas firma „EkoDem” no TEC-2 teritorijas Aconē, pie pašas Rīgas robežas, izveda vairākus tūkstošus kubikmetru būvgružu, pēc ...

gallery icon
52

Jauns.lv jau rakstīja, ka februārī „EkoDem” pēc līguma vajadzēja no TEC-2 teritorijas, kuru „Latvenergo” iznomā „Augstsprieguma tīklam”, izvest nosacīti tīru grunti - augsni ar nelielu nekaitīgu būvgružu piejaukumu. Patiesībā izrādījās, ka laukumā, kurš jānolīdzina jeb jānotīra, lai tur varētu izbūvēt jaunu apakšstaciju, ir nevis augsne ar nelielu būvgružu piejaukumu, bet ar azbestu piesārņoti gruži - vismaz 5338 kubikmetru (pēc „EkoDem” aprēķiniem), no kuriem vairāk nekā puse - 52% ir piesārņoti ir azbestu. Kad viens no „EkoDem” vadītājiem Miks Lejiņš to konstatēja, „Augstsprieguma tīklam” jeb precīzāk uzņēmumam „Empower”, ar kuru „EkoDem” kā apakšuzņēmējs bija noslēdzis līgumu par „Augstsprieguma tīkla” būvlaukuma attīrīšanu, tika uzteikts līgums.

Latvijā ir notikusi sava Černobiļas katastrofa, kuru "Latvenergo" mēģina slēpt, jo tā nav finansiāli izdevīga, uzskata Lejiņš.. Tieši tā pat kā 1986.gadā pēc katastrofas mēģināja šo faktu slēpt, dēļ kā bija ļoti daudz cietušo, Latvijā 2019 tiek slēpta, lielākais pēc padomju laika azbesta piesārņojums. Zemē ir atrakts diezgan kolosāls tīrā azbesta (nesajaukt kopā ar citiem materiāliem. Šiferī azbests ir tikai 12%, te TEC-2 teritorijā tas bija 100%.) daudzums. Atšķirībā no radiācijas, kura pamazām uzsūcās un organisms to izvada ārā, azbesta šķiedras ir super noturīgas, un, ja cilvēka organismā tās kaut reizi nonāk, paliek tur uz visu mūžu un nekad netiek izvadītas ārā. Organisma imūnsistēma ir tā iekārtota, ka tā cīnās ar svešķermeņiem, un piesārņots ar azbestu organisms visu dzīves laiku tērē enerģiju lai cīnītos ar to ko nekad nespēs uzveikt. Rezultāts ir vienmēr letāls un ļoti bieži ar smagām komplikācijām, teic Lejiņš.

Zaudējumi: vismaz 270 000 eiro

foto: Juris Rozenbergs
„EkoDem” pārstāvis Miks Lejiņš stāsta, ka uzņēmumam „iesmērētie” azbesta atkritumi nesuši apmēram 300 000 eiro lielus zaudējumus.

Un nevis tādēļ, lai saņemtu kādu naudas kompensāciju, bet gan lai noskaidrotu, kas vainīgs pie tā un kā azbestu dabūt prom, jo nu novākto augsnes virskārtu vairs tā vienkārši nevarēja izmest parastā kaudzē un pēc tam izmantot būvniecībā bedru un tranšeju aizbēršanai.

Lejiņš uzskata, ka „Latvenergo” vai „Augstsprieguma tīkls”, piesārņoto grunti uzdodot par nekaitīgu, gribēja ieekonomēt, jo par „parastas” grunts kubikmetra utilizāciju jeb izvešanu jāmaksā 13 eiro, bet par bīstami piesārņotu kubikmetru - 240 eiro. Lejiņš par notikušo ziņoja gan Valsts policijai, gan VVD, gan arī pašiem gružu īpašniekiem.

Viņš uzsver, ka „EkoDem” pat nevarēja zināt, ka pārvadā bīstamu kravu, jo šoferīši pat neizkāpa no mašīnām, kad nolīgtie ekskavatori viņu mašīnās bēra bīstamo kravu, kuras izcelsme joprojām tā arī nav noskaidrota. Visdrīzāk būvgruži radušies pirms vairākiem gadu desmitiem TEC-2 teritorijā nojaucot kādu ražošanas celtni, kuras pārpalikumus „Latvenergo” tad arī „noslēpa”.

VVD sastādījis administratīvā pārkāpuma protokolu pret „EkoDem” par nelikumīgu bīstamo kravu pārvadāšanu Rīgā un pirmdien, 2. septembrī, lietu grasās izskatīt un nu uzņēmumam draud līdz 10 000 eiro liels naudas sods.

Lejiņš portālam Jauns.lv saka: „Gan „Latvenergo”, gan „Augstsprieguma tīkls” sakās neko nezinām par bīstamā azbesta izcelsmi. Bet viss liecina par to, ka tur kādreiz nojaukta kāda nevajadzīga elektroenerģijas ražotāja būve – par to liecina gan augstsprieguma rozetes, gan detaļas no elektroiekārtām, kas datētas ar pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, esam pat atraduši detaļas ar PSRS laika kvalitātes zīmēm.

VVD mums uzlicis par pienākumu atbrīvot teritoriju no azbesta, ko arī darām – to vedot apglabāšanai uz Brocēniem. Lai pēc iespējas ātrāk novērstu vides piesārņojumu kuru radījusi TEC2, Acone piesārņotās grunts, utilizācijas darbos SIA “EkoDem” ir iesaistījis vairāk kā 13 uzņēmumus.

Tagad jau trīs mēnešus strādā advokāts, lai mēs varētu saukt pie atbildības piesārņotāju un saņemt naudu par padarīto. Šobrīd iznāk tā, ka grib sodīt tos, kuri paši cēla traci, lai liktu vainīgajiem atbildēt. Turklāt mēs izvedām tikai 2,9 tūkstošus kubikmetru azbesta piesārņotās grunts, bet apmēram divi tūkstoši kubikmetru tur palika, un neviens nezina, cik droši tagad ir tur”.

SIA “Ekodem” vēlas ziņot par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu pret dabas vidi. Turpmāk aprakstītie notikumi ļauj secināt, ka, iespējams, ir notikusi dabas vides piesārņojuma apjoma datu tīša slēpšana un sagrozīšana, kā rezultātā ir radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām un saimnieciskajām interesēm, kas atbilst LR Krimināllikuma 106. pantā aprakstītā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

SIA “Ekodem” ir vērsies Valsts policijā un lūdzis uzsākt kriminālprocesu par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu - dabas vides piesārņojuma apjoma datu tīšu slēpšanu vai sagrozīšanu, kā arī nolaidību, kā rezultātā radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, un veikt likumdošanā paredzētās izmeklēšanas darbības.

„Augstsprieguma tīkls”: atkritumu izcelsmi nevar izsekot

foto: Juris Rozenbergs
No Tec-2 teritorijas esot izvesti bīstamie būvgruži pat ar PSRS laika kvalitātes zīmi.

Akciju sabiedrības “Augstsprieguma tīkls” (AST) komunikācijas daļas vadītāja Aija Ikstena Jauns.lv pauda: „Visos AST būvdarbos atklātie vai radītie atkritumi tiek apsaimniekoti atbilstoši to kvalifikācijas klasei un neviens no sadarbības partneriem netiek mudināts rīkoties prettiesiski.

AST darbus apakšstacijā TEC-2 ir uzticējis iepirkuma procedūras rezultātā izvēlētam būvuzņēmējam SIA „Empower”, kas atkritumu apsaimniekošanai ir nolīdzis profesionālus un sertificētus atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumus, kuru darbībai ir specifisks nozares regulējums. AST nav līgumattiecību ar „EkoDem”, AST nekad nav devis kādus rīkojumus vai uzdevumus šim komersantam.
 
Izvēršoties plašāk uzņēmēju savstarpējam strīdam par darbu izmaksām AST ir konstatējis, ka it kā no apakšstacijas TEC-2 izvestie bīstamie atkritumi ir iegūti, uzskaitīti, pārvadāti un uzglabāti atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem pārkāpjot normatīvo aktu prasības, tādejādi padarot neiespējamu atkritumu izcelsmes izsekojamību, kā arī nevajadzīgi palielinot piesārņotās grunts apjomu, neīstenojot atkritumu atbildīgu dalīšanu to ieguves brīdi. Izskanējušās iesaistīto personu spekulācijas par TEC-2 iegūtiem atkritumiem ir to valdījumā esošu nenosakāmas izcelsmes atkritumu uzdošana par AST radītiem atkritumiem, par kuru patieso izcelsmi šobrīd nav iespējams pārliecināties minēto procedūras pārkāpumu dēļ.
AST paļaujas uz VVD vērtējumu par atkritumu apsaimniekošanas atbilstību minētajā epizodē. AST nav informācijas par VVD pretenzijām pret AST". 

Pretrunīgas liecības

Valsts Vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča par to, kā veicas ar azbesta būvgružu „saimnieka” atrašanu un sodīšanu Jauns.lv teica:

„Valsts vides dienests patlaban ir uzsācis izskatīt uzsāktās administratīvās lietvedības pret pārkāpumā iesaistītajiem. Vērtēta tiek visu lietā iesaistīto uzņēmumu atbildība.

Savāktajos lietas  materiālos atrodamas pretrunas visu iesaistīto pušu iesniegtajos skaidrojumos. Iesaistīto personu saukšanā pie atbildības izšķiroši ir lietas faktiskie apstākļi un pierādījumu kopums, kas liecina, ka patiešām pārkāpums ir izdarīts. Pieņemot lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, tiek vērtēta savākto lietas materiālu kvalitāte, lai pieņemtu atbilstošu lēmumu pārkāpuma lietā.

Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālā vides pārvalde ir noformējusi divus administratīvā pārkāpuma protokolus, kuros fiksēti atkritumu apjomi un izvešanas galamērķi. Uz protokola sastādīšanu ieradās personas, kuras tieši bija atbildīgas un veica prettiesisku atkritumu apsaimniekošanu. Savukārt pārējo iesaistīto personu atbildība joprojām tiek vērtēta, jo pie atbildības var saukt, ja normatīvo aktu prasības ir pārkāptas un pārkāpums ir pierādāms.

Pagaidām tas arī viss, ko šajā lietā varu pastāstīt”.

Azbesta piesārņojums TEC-2 teritorijā Salaspils novada Aconē

Rīgas otrās termolektorcentrāles (TEC-2) teritorijā pie pašas Rīgas robežas – Salaspils novada Aconē zem klajas debess kaudzē sašķūrēti tonnām azbesta ...

gallery icon
44

Izraisa vēzi un pataloģiskas šūnas

Anita Seile, Rīgas Stradiņa universitātes Higiēnas un arodslimību laboratorijas kvalitātes vadītāja, par Aconē uzietu azbestu sniegusi atzinumu:

“Ņemot vērā, ka azbesta šķiedras ir mikroskopiskas, grunts attīrīšana praktiski nav iespējama, šāda grunts ir jāutilizē kā azbestu piesārņots, bīstams atkritums. Ja ar azbestu piesārņota grunts netiek utilizēta, tad atrodoties šādā vidē, staigājot/braucot pa šādu grunti, jebkura persona tiek pakļauta azbesta izraisītām veselības riskam. Tāpat ar azbestu piesārņota grunts nav izmantojama citiem mērķiem, jāierobežo zemes jebkāda veida izmantošana un jānovērš cilvēku saskari ar piesārņoto vidi”.

Latvijas Vides aizsardzības fonda informācija liecina: “Azbesta šķiedras novājina imūno sistēmu – nonākot plaušās tiek traumēti plaušu audi un izraisīta pataloģisku šūnu veidošanās, radot audzēja attīstības risku. Biežākās azbesta izraisītās slimības ir azbestoze, plaušu vēzis un mezotelioma. Azbests var izraisīt ar barības vada, balsenes, kuņģa, resnās un taisnās zarnas audzējus. Visas minētās slimības parasti attīstās ilgā laika periodā (15-20 gadu laikā pēc pirmās saskares ar azbestu)”.

Miks Lejiņš, lai informētu sabiedrību par azbesta kaitīgumu un par to, kā risinās situācija ar no TEC-2 izvestajiem būvgružiem, pat izveidojis speciālu interneta vietni: https://azbests.lv/tec-2-acone/.