foto: LETA
Pavļuts: koalīcijas sarunās jūtams atbalsts veselības darbinieku algu celšanai
Saeimas deputāts Daniels Pavļuts Saeimas sēdes laikā.
Politika
2019. gada 27. augusts, 11:52

Pavļuts: koalīcijas sarunās jūtams atbalsts veselības darbinieku algu celšanai

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas sarunās, tajā skaitā no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un finanšu ministra Jāņa Reira (JV), jūtams atbalsts veselības darbinieku atalgojuma paaugstināšanai nākamajā gadā atbilstoši budžeta iespējām, sacīja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts, atzīmējot, ka šī ir viena no partijas izvirzītajām nākamā gada budžeta prioritātēm.

Politiķis skaidroja, ka budžeta izveidošanas procesa noslēgums vēl nav tuvu un koalīcijas partneriem norisinās spraigas sarunas, tomēr lielākā daļa no politiķiem esot orientēti uz sadarbību, lai kopīgi, arī sadarbībā ar premjeru un finanšu ministru, meklētu risinājumus.

AP frakcijas vadītājs norādīja, ka augsti vērtē Kariņa un Reira nostāju, ka saistībā ar iepriekš solīto veselības darbinieku atalgojuma celšana ir ļoti svarīga prioritāte. Deputāts akcentēja, ka ir jāizdara maksimāli iespējamais šī soļa īstenošanai.

Pavļuts gan vērsa uzmanību, ka nevienā nozarē nebūs iespējams apmierināt pilnībā jeb piešķirt visus nepieciešamos līdzekļu pieprasījumus. Viņš norādīja, ka valdība vēl turpinās meklēt papildu risinājumus, lai rastu naudu prioritārajām lietām. Politiķis skaidroja, ka koalīcijā arī iezīmējas atbalsts tam, lai būtiski paaugstinātu finansējumu sabiedriskajiem medijiem.

AP parlamenta frakcijas priekšsēdētājs atzina, ka budžeta veidošana ar ierobežotiem līdzekļiem ir ļoti liels izaicinājums koalīcijas darbā, ņemot vērā apjomīgos budžeta pieprasījumus, tajā skaitā iekšlietās, skolotājiem, veselības jautājumiem un infrastruktūras objektiem. Lai panāktu vienošanos, koalīcijas partneriem būs jābūt premtimnākošiem, piebilda Pavļuts.

Jau vēstīts, ka 2020.gada budžeta bāzes izdevumi plānoti 7,13 miljardu eiro apmērā. 2021.gadam valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi ir aprēķināti 7,33 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gadu izdevumi nākamgad augs par 39,4 miljoniem eiro, bet 2021.gadā - par 35,7 miljoniem eiro.

2022.gadam valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi ir aprēķināti 7,49 miljardu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2021.gadu ir par 194,2 miljoniem eiro vairāk.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2020.gadam aprēķināti 2,98 miljardu eiro apmērā, 2021.gadam - 3,17 miljardu eiro apmērā un 2022.gadam - 3,34 miljardu eiro apmērā.

Tāpat no Finanšu ministrijas (FM) sniegtās informācijas izriet, ka patlaban plānotā 2020.gada fiskālā telpa ir negatīva - 25 miljonu eiro apmērā, ko nosaka "Rīgas satiksmes" iekļaušana valsts deficītā.

Tāpat FM informēja, ka pēc izdevumu pārskatīšanas ministriju resoros 2020.gada budžetā papildus rasti 93,7 miljoni eiro. No tiem 48,1 miljonu eiro plānots novirzīt kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, savukārt 45,6 miljonus eiro - ministriju noteiktajām prioritātēm.