foto: Edijs Pālens/LETA
Cik izmaksāja ministra teatrālais brauciens uz Bolderāju?
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits bieži izmantojot pasažieru vilcienu, un viņa brauciens uz Bolderāju nebijis eksotisks piedzīvojums.
Sabiedrība
2019. gada 15. augusts, 05:50

Cik izmaksāja ministra teatrālais brauciens uz Bolderāju?

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits ar svītu – Latvijas dzelzceļa vēl neatlaisto administrāciju, Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvjiem, žurnālistiem un citiem – nesen devās izbraucienā ar vilcienu no Rīgas centra uz Bolderāju.

Motīvs bija pētīt iespējas atjaunot pasažieru vilcienu satiksmi šajā posmā. Vairāki lasītāji uzdevuši jautājumu, cik izmaksāja šis teatrālais paraugbrauciens.

Darba grupas ceļojums

Latvijas dzelzceļa mediju attiecību vadītāja Ella Pētermane "Kas Jauns Avīzei" stāsta: “Izbrauciens ar motrisi (darba vagonu – red.) tika organizēts saskaņā ar Satiksmes ministrijas izveidoto darba grupu Pasažieru vilcienu satiksmes virzienā uz Bolderāju atjaunošanas iespējas izvērtēšanai, un tā laikā darba grupa pārliecinājās par infrastruktūras tehniskajām iespējām nodrošināt pasažieru pārvadājumus ar vilcienu uz Bolderāju.”
Izmantotā motrise šādiem nolūkiem kalpo regulāri, kad dzelzceļa vadība un speciālisti dodas izbraucienos pa visu Latviju, lai novērtētu dzelzceļa infrastruktūras kvalitāti. To neizmanto pasažieru pārvadājumiem.

100 litri degvielas un 440 eiro

Tā kā motrise ir Latvijas dzelzceļa īpašums un tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, kā tas bija arī šajā gadījumā, izmaksas atsevišķi netiek izdalītas, bet ik gadu ir paredzētas Latvijas dzelzceļa budžetā. Par motrisi apkalpojošās brigādes izmantošanu ik gadu tiek slēgts līgums ar Pasažieru vilcienu, un arī šī pozīcija iekļauta ikgadējā budžetā.

“29. jūlija braucienā motrise patērēja 100 litrus degvielas, Pasažieru vilciena brigādes īre šim braucienam izmaksāja 440 eiro,” atklāj Pētermane.

Pēc šā izbrauciena Linkaits paziņoja, ka pasažieru vilcienu maršrutā Rīga–Bolderāja varētu ieviest divu līdz trīs gadu laikā. Esot vairāki varianti, kur tieši Bolderājas līnijas gala stacija varētu atrasties – piemēram, aiz Buļļupes pēc Flotes ielas. Vēl viena pietura varētu būt Dzirciema ielas rajonā, vietā, kur ir pārvads uz Imantu.

Nav pirmā reize ar vilcienu

"Kas Jauns Avīze" interesējās, cik bieži satiksmes ministrs izmanto vilcienu kā parasts pasažieris, vai viņa brauciens uz Bolderāju nebija ekskluzīvs izņēmums.

Viņa padomniece komunikācijas jautājumos Aļona Zandere atklāj: “Satiksmes ministrs Linkaits dzīvo dažu minūšu gājiena attālumā no Zemitānu stacijas un brīvdienas parasti pavada Burtnieku novadā, tāpēc vasarās nereti sastopams braucam ar vilcienu maršrutā Zemitāni–Valmiera. Pēdējie divi braucieni bija Rīga–Sigulda uz Pasažieru vilciena semināru un Valmiera–Zemitāni svētdienas vakarā no laukiem uz Rīgu.”