foto: LETA
Jaunākie partiju reitingi: "Saskaņa" un "Jaunā Vienotība" krīt, bet aug ZZS popularitāte
(Ilustratīvs foto)
Politika
2019. gada 30. jūlijs, 21:18

Jaunākie partiju reitingi: "Saskaņa" un "Jaunā Vienotība" krīt, bet aug ZZS popularitāte

Jauns.lv

Ja balsot būtu jāiet rīt, lielākā daļa vēlētāju savas balsis atdotu par "Saskaņu", "Jauno Vienotību" un Zaļo un Zemnieku savienību jeb ZZS - tādi ir jaunākie partiju reitingu dati, ko apkopojusi kompānija SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma.

Dati no vēlētājiem iegūti jūlijā. Tie liecina, ka vispopulārākā partija joprojām ir "Saskaņa", lai gan piedzīvojusi atbalsta kritumu. Par "Saskaņu" jūlijā savu balsi būtu gatavi atdot 14,7% vēlētāju. Par "Jauno Vienotību" balsotu 8,5% vēlētāju, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā jūnijā. Taču kāpums ir ZZS, par kuru savu balsi šobrīd atdotu 7,6% balsstiesīgo, un tas ir 1,3 procentpunktu kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo SKDS aptauju. Popularitātes kritums ir arī Nacionālajai apvienībai - par to šobrīd balsotu 6,3% vēlētāju. Mazinājies atbalsts arī "Attīstībai/Par" partijai - tai nu ir 5,7% balsstiesīgo balss. Bet nedaudz augusi piekrišana Jaunajai Konservatīvajai partijai - tai savu balsi atdotu 5% jūlijā aptaujāto. 

Mēneša laikā atbalsts palielinājies arī 13.Saeimā neievēlētajām Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) un Latvijas Krievu savienībai (LKS), kuras jūlijā būtu gatavi atbalstīt attiecīgi 3,6% un 2,3% vēlētāju. LRA reitings mēneša laikā pieaudzis par 0,6 procentpunktiem, bet LKS - par 0,7 procentpunktiem.

Parlamentā neievēlētās partijas "Progresīvie" atbalsts jūlijā sarucis par 0,9 procentpunktiem līdz 2,1% atzīmei, bet reitingu noslēdz valdībā pārstāvētā "KPV LV" ar 1,6% vēlētāju atbalstu, kas ir par 1,8 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš.

Jūlijā veiktās SKDS aptaujas dati liecina, ka 22,2% vēlētāju nezina, par ko tagad atdotu savu balsi Saeimas vēlēšanās, bet 19,9% respondentu pauduši, ka parlamenta vēlēšanās nepiedalītos. Līdz ar to gan neizlēmušo, gan balsot neplānojošo respondentu īpatsvars pēdējā mēneša laikā pieaudzis attiecīgi par 4 un 1,2 procentpunktiem.