foto: AY-COLLECTION/SIPA
Latvijas pilsonis, kurš atrodas uz Irānas sagrābtā kuģa, sazinājies ar ģimeni
2019. gada 24. jūlijs, 14:22

Latvijas pilsonis, kurš atrodas uz Irānas sagrābtā kuģa, sazinājies ar ģimeni

Jauns.lv / LETA

Latvijas pilsonim, kuru 19.jūlijā Irānas varasiestādes kopā ar citiem tankkuģa "Stena Impero" jūrniekiem aizturēja Hormuza šaurumā, ir tikusi nodrošināta iespēja sazināties ar tuviniekiem, informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pastāstīja, ka Latvijas pilsonim nodrošināta attālinātas saziņas iespēja ar tuviniekiem, tāpat gūta pārliecība, ka pilsoņa drošībai, veselībai un dzīvībai briesmas nedraud.

Beķeris norādīja, ka sīkākas ziņas par procesu, kā panākta sazināšanās iespēja, Ārlietu ministrija nedrīkst sniegt. "Būtiskākais, ka tuviniekiem ir bija iespēja sazināties ar Latvijas pilsoni un viņa veselībai, drošībai briesmas nedraud," uzsvēra Beķeris.

Jau ziņots, ka Irānas Revolucionārā gvarde 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, "Stena Impero" kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.