Avārijas bez OCTA visbiežāk izraisa gados jauni vadītāji ar vairāk nekā 10 gadus vecu auto
112
2019. gada 22. jūlijs, 12:39

Avārijas bez OCTA visbiežāk izraisa gados jauni vadītāji ar vairāk nekā 10 gadus vecu auto

Jauns.lv / LETA

Latvijā ceļu satiksmes negadījumus bez transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas visbiežāk izraisa gados jauni vadītāji ar vairāk nekā 10 gadus vecu auto, pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Atbilstoši datiem par 2018.gadā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem, kas izraisīti ar neapdrošinātu auto, gandrīz 30% negadījumu izraisījuši autovadītāju vecumā no 28 līdz 37 gadiem.

"Šīs vecuma grupas autovadītāji izraisījuši tikpat daudz ceļu satiksmes negadījumu bez OCTA, cik autovadītāji vecuma grupā 48 gadi un vairāk," sacīja LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Vienlaikus 20,1% negadījumu izraisījuši autovadītāji vecumā no 18 līdz 27 gadiem, bet 19,2% ceļu satiksmes negadījumu izraisījuši autovadītāji vecumā no 38 līdz 47 gadiem.

Tajā pašā laikā transportlīdzekļu vecuma kategorijā, ar kuriem visbiežāk izraisīti ceļu satiksmes negadījumi bez derīgas OCTA, lielākā riska grupa ir 11-15 gadus veci transportlīdzekļi - 30,2%, kā arī 21 un vairāk gadus veci auto - 29,1%. Ar gados jauniem spēkratiem jeb automašīnām vecumā līdz pieciem gadiem bez derīgas OCTA izraisīti 4,2% ceļu satiksmes negadījumu.

Neapdrošināto transportlīdzekļu vidū dominē BMW un "Volkswagen" markas automašīnas. Bez derīgas OCTA ar šādu marku spēkratiem pērn izraisīts vienāds negadījumu skaits - 47 jeb 13%. Vienlaikus šo marku automašīnas Latvijā ir arī visvairāk reģistrētas, tādēļ ar tām izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars proporcionāli ir vislielākais, atzīmēja LTAB.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.