foto: LETA
Uzsākts kriminālprocess pret Latvijas Krievu savienības valdes locekli Fileju
Partijas "Latvijas Krievu savienîba" logo.
112
2019. gada 21. jūlijs, 18:15

Uzsākts kriminālprocess pret Latvijas Krievu savienības valdes locekli Fileju

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) ir sācis kriminālprocesu pret Latvijas Krievu savienības valdes locekli Aleksandru Fileju saistībā ar viņa ierakstu sociālo tīklu platformā "Facebook", kurā viņš apsveica lasītājus ar 17.jūniju, norādot, ka PSRS armija Latviju "atbrīvoja no diktatora režīma", informē VDD.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kriminālprocess sākts pēc partijas "Jaunā Vienotības" politiķa Dmitrija Golubeva iesnieguma. Kriminālprocess sākts atbilstoši Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētajām pārkāpumam, proti, par darbībām, kas publiski slavina, noliedz, attaisno vai noniecina PSRS kara noziegumus pret Latviju un tās iedzīvotājiem. Par šādu pārkāpumu likums paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Ierakstā sociālajā medijā "Facebook" Filejs rakstīja, ka pirms 70 gadiem Latvijā, kas bija iegrimusi diktatūrā, kas savukārt celta uz mežonīga nacionālisma principiem, ticis ieviests ierobežots Sarkanās armijas kontingents.

Filejs uzsvēra, ka šai darbībai neviens neesot pretojies. "Visi nākotnes nacisti uzmanīgi un piesardzīgi paslēpās iepriekš sagatavotos stūros. Aizsardzības ministrs Balodis nekavējoties un kaut kā steidzīgi atbruņoja aizsargu militarizēto organizāciju. Ulmanis kautrīgi pacēla ķepiņas un lūdza audienci Maskavā, prasot patvērumu Šveicē," rakstīts ierakstā.

Viņš tāpat norādīja, ka Latvija nebija pret kļūšanu par PSRS daļu. Viņaprāt, 1940.gada vasara deva tūkstošiem cilvēku "ilgi gaidīto atbrīvošanos no nepanesamas apspiešanas". Tāpēc, viņaprāt, šis datums ir jāievēro un jāciena. "Šis datums deva cerību un otro dzīvi. Ieskaitot ebreju ģimenes, kas tika izraidītas uz Sibīriju. Latvijā palikušajiem nebija iemeslu skaust," rakstīts publikācijā.