foto: LETA
Tiesā vērtēs normu, kas nosaka augstskolu un koledžu studiju programmu īstenošanu valsts valodā
Universitātes izlaidums.
2019. gada 19. jūlijs, 11:10

Tiesā vērtēs normu, kas nosaka augstskolu un koledžu studiju programmu īstenošanu valsts valodā

Jauns.lv / LETA

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par Augstskolu likuma normu, kas nosaka augstskolu un koledžu studiju programmu īstenošanu valsts valodā, atbilstību Satversmei, aģentūrai LETA pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lieta ierosināta pēc 20 partijas "Saskaņa" 13.Saeimas deputātu pieteikuma. Viņi, cita starp norāda, ka apstrīdētās normas ievieš visām augstskolām obligātu uzdevumu izkopt un attīstīt latviešu valodu un ierobežo privāto augstskolu dibinātāju un pasniedzēju brīvību savas akadēmiskās darbības veidošanā, tā aizskarot Satversmes 112.pantā ietvertās tiesības uz izglītību.

Vienlaikus iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētās normas aizskar privātajām augstskolām Satversmes 105.pantā noteiktās tiesības uz īpašumu kopsakarā ar no demokrātiskas tiesiskas valsts pamatnormas atvasināto un Satversmes 1.panta tvērumā ietilpstošo tiesiskās paļāvības principu. Proti, tiekot ierobežotas privāto augstskolu tiesības to komercdarbības ietvaros īstenot licencētās studiju programmas svešvalodās. Pēc pieteikuma iesniedzēja ieskata, privātajām augstskolām, iegūstot attiecīgās licences un akreditējot studiju programmas, ir radusies tiesiska paļāvība un aizsargājamas mantiskas intereses uz šādas komercdarbības veikšanu.

Pieteikumu iesnieguši "Saskaņa" deputāti - Boriss Cilevičs, Valērijs Agešins, Vjačeslavs Dombrovskis, Vladimirs Nikonovs, Artūrs Rubiks, Ivans Ribakovs, Nikolajs Kabanovs, Igors Pimenovs, Vitālijs Orlovs, Edgars Kucins, Ivans Klementjevs, Inga Goldberga, Evija Papule, Jānis Krišāns, Jānis Urbanovičs, Ļubova Švecova, Sergejs Dolgopolovs, Andrejs Klementjevs, Regīna Ločmele-Luņova un Ivars Zariņš

ST ir uzaicinājusi institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu, - Saeimu - līdz šī gada 18.septembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 18.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Jau vēstīts, ka Izglītības likuma grozījumi, kas nosaka pāreju uz mācībām valsts valodā, atbilst Satversmei, nosprieda ST.

Atzīt minētās normas par neatbilstošām valsts pamatlikumam bija lūguši vairāki partijas "Saskaņa" 12.Saeimas deputāti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās