foto: Juris Rozenbergs
Pēc Latvijas Zaļās partijas pieteikuma tiesā rosina lietu pret Valsts meža dienestu par Braku meža aizsardzību
Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.
Politika
2019. gada 31. maijs, 10:10

Pēc Latvijas Zaļās partijas pieteikuma tiesā rosina lietu pret Valsts meža dienestu par Braku meža aizsardzību

Karlīna Timofejeva

“Jau gandrīz pusgada garumā Latvijas Zaļā partija (LZP) centusies panākt, lai Valsts meža dienests (VMD) pildītu savas funkcijas un izvērtētu mūsu pieteikumu par mikrolieguma izveidi Braku mežā, tādēļ ar iesniegumu vērsāmies Administratīvajā tiesā. Tiesā LZP pieteikums pieņemts un pret VMD uzsākts tiesvedības process”, informē Edgars Tavars, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

E.Tavars: “Kad pērnā gada nogalē uzplaiksnīja rezonanse par Braku meža plānoto izciršanu un mūsu rīcībā nonāca fakti, ka var iet bojā nozīmīgas dabas vērtības, izmēģinājām visu, kas bija LZP spēkos. Vērsāmies pie Ērgļu novada domes pašvaldības, aicinot neizsolīt Braku mežu. Kad izsole tomēr notika, sniedzām pieteikumu VMD par mikrolieguma izveidi meža vērtīgākajā daļā, kur atrodas veci vai dabiski boreāli meži. Pēc pieteikuma noraidīšanas to atkārtoti apstrīdējām. Lai palīdzētu risināt VMD uzsvērtās finansiālās problēmas, kas viņiem liedzot skatīt dabas jautājumus, no LZP rindām Saeimā ievēlētā deputāte Anda Čakša 2019. gada budžetam iesniedza priekšlikumu par līdzekļu piešķiršanu mikroliegumu pieteikumu vērtēšanai. Priekšlikumu Saeimas koalīcija noraidīja bez izskatīšanas, tādēļ vērsāmies tiesā, lai panāktu dabai labvēlīgu lēmumu”.

Lai izvairītos no situācijas, ka laika periodā, kamēr rit tiesvedība Braku potenciālā mikrolieguma teritorija tiek iznīcināta, šobrīd Braku mežā strādā LZP nolīgti sertificēti dabas eksperti, kuri inventarizē un fiksē visas Braku mežu mikrolieguma teritorijā sastopamās dabas vērtības.

“Cīņa par Braku meža saglabāšana izvērtusies gandrīz vai episka, jo tieši šogad par “Gada dzīvotni 2019” Latvijā pasludināts Eiropas Savienībā prioritāri aizsargājamais biotops - veci un dabiski boreāli meži. Tieši šādi meži aug mūsu pieteiktā mikrolieguma teritorijā”, norāda E.Tavars.