foto: LETA
Dabas vērotājs prognozē, kāds laiks būs vasarā – salnas varam gaidīt gan jūnijā, gan augustā
Sabiedrība
2019. gada 24. maijs, 06:30

Dabas vērotājs prognozē, kāds laiks būs vasarā – salnas varam gaidīt gan jūnijā, gan augustā

Jauns.lv

Kamēr aizvien varam baudīt karsto laiku, tuvāko dienu sinoptiķu prognozes apbēdina – kļūs vēsāks. Lai gan vasaras prognozes meteorologi vēl nesteidzas atklāt, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs portālam Jauns.lv izstāsta, ko par gaidāmo vasaru stāsta zīmes dabā.

Kāds laiks būs vasarā spilgti parādot Mokeja diena, jeb 23. maijs. Pēc novērotā šajā dienā, Bukšs sola, ka vasara būs silta ar vairākām karstām dienām jūlijā un augusta otrajā pusē. 

“Uz pērkoņainu vasaru norāda gan pirmais pērkons 8. martā, kas ierūca dienvidvējā, gan 28. janvāris, kas paredz vasaru. Arī dzeguze iekūkoja jau aplapotos kokos un tā ir laba zīme, ka vasara būs silta un auglīga,” stāsta laika zīmju vērotājs. 

Šopavasar dabā novērots salīdzinoši maz maijvaboļu, kas norādot uz siltu, bet ne karstu vasaru. Toties odi un knišļi jau kopš 12. maija kož un tā ir zīme, ka būs gan meža ogas, gan sēnes. 

“Atbilstoši decembrim un aprīlim, tāpat arī nozīmīgām dienām janvārī, tad jūnijs rādās būt drusciņ siltāks kā parasti un vairāk sauss kā mitrs. Laiks ap Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) un Jāņos būs vasarīgi silts, ar īslaicīgu lietu un pērkonu, bet bez ilgstošiem nokrišņiem,” teic Bukšs.  

Jūlijs solās būt silts, pērkoņains un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Jūlijā iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Ja seko 7. janvārim, kas ir pirmā diena pēc Zvaigznes dienas, tad vasarā karstākas un pērkoniem bagātākās dienas var būt pēc 12. jūlija.

Augusts - līdz mēneša vidum silts, daždien arī karsts un ar īslaicīgām, bet nereti stiprām pērkona lietusgāzēm. Mēneša otrajā pusē silts, nokrišņi īslaicīgi. Atbilstoši nozīmīgām dienām maija sākumā, tad augusta beigās iespējamas arī pirmās rudens salnas. 

Bukšs brīdina - jārēķinās, ka sausās un mēreni siltās vasarās naktīs līdz Jāņiem vēl iespējamas salnas.