foto: Zumapress/Scanpix
Pērn reģistrēti 22 naida noziegumi pret LGBT personām
Četros no šiem gadījumiem reģistrēta arī fiziska vardarbība, tostarp tāda, kas beigusies ar lūzumiem.
112
2019. gada 19. maijs, 15:30

Pērn reģistrēti 22 naida noziegumi pret LGBT personām

Jauns.lv / LETA

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienība "Mozaīka" pērn reģistrējusi 22 naida noziegumus, kas vērsti pret LGBT personām, informēja organizācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Četros no šiem gadījumiem reģistrēta arī fiziska vardarbība, tostarp tāda, kas beigusies ar lūzumiem.

Tāpat, pēc organizācijā paustā, bijuši tādi gadījumi, kuros notikusi mantas bojāšana, durvju dedzināšana, šantāža sociālajos medijos un citi naidā pret LBGT personām balstīti noziegumi.

Kā norādīja "Mozaīkā", divos no gadījumiem personas vērsušās arī policijā, tomēr par šiem gadījumiem organizācija sīkāku informāciju izpaust nevar.

"Mozaīku" par gadījumiem informējuši gan upuri, gan notikumu liecinieki.

LGBT tiesību ievērošanas situācija Latvijā joprojām ir vissliktākā Eiropas Savienībā (ES), secināts jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas "ILGA Europe" novērtējumā "Rainbow Europe 2010" par LGBT tiesību stāvokli Eiropā.

Organizācija vērtē seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu skalā no 0 līdz 100%, kur 0 vērtējums nozīmē būtiskus cilvēktiesību pārkāpumus LGBT tiesību jomā, bet 100% - pilnīgu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu.

Seksuālo minoritāšu tiesību situāciju Latvijā organizācija novērtējusi ar 17%, un šis rādītājs pēdējo gadu laikā nav būtiski mainījies. Lietuva šajā pētījumā ieguvusi 23%, bet Igaunija - 35%.

Lai uzlabotu situāciju, "ILGA Europe" Latvijai rekomendē likumos un politikā, kas paredzēta cīņai ar naida runu, minēt arī seksuālo orientāciju, dzimuma identitāti un dzimuma pazīmes. Tāpat organizācija Latvijai rekomendē ieviest normatīvus, lai atzītu un aizsargātu viendzimuma pārus, piemēram, paredzēt partnerattiecību reģistrāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās