foto: Ieva Lūka/LETA
Salaiž grīstē vēlētāju apziņošanu par Eiroparlamenta vēlēšanām
Iepriekšējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās piedalījās 30,24% Latvijas vēlētāju.
Sabiedrība
2019. gada 20. maijs, 06:02

Salaiž grīstē vēlētāju apziņošanu par Eiroparlamenta vēlēšanām

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

25. maijā arī Latvijas pilsoņiem būs iespēja vēlēt Eiropas Parlamentu. Likums paredz vairākus veidus, kā apziņot balsstiesīgos, tostarp nosakot, ka informācija, kā un kur nobalsot, laikus jāsaņem vēlētāju pastkastēs. Šogad vēlēšanu organizatori šajā uzdevumā ir izgāzušies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atšķirībā no Saeimas Eiropas Parlamentu var balsot noteiktā iecirknī, kur vēlētājs reģistrēts, nevis ar pasi doties uz jebkuru vietu valstī vai kādu mūsu vēstniecību. Vēlētāju reģistra likuma 13. pants nosaka, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) “ne vēlāk kā 70 dienas pirms vēlēšanām nosūta vēlētājam pa pastu uz viņa dzīvesvietas adresi Latvijā informāciju par to, kura vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā viņš iekļauts”. Liela daļa balsstiesīgo to nav saņēmuši.

Tukšas pastkastes

Rīdzinieks Oskars "Kas Jauns Avīzei" stāsta, ka informāciju ne no Centrālās vēlēšanu komisija, ne PMLP nav saņēmis neviens vēlētājs viņa dzīvokļu namā Upes ielā. Par tukšām pastkastītēm ziņo arī no Miera ielas 95, Ieroču ielas, Lejas ielas 5, Kareivju ielas un Hospitāļu ielas 53.

“Mēs ar jums zinām, ka piedalīšanās ir svarīga, bet daudz ir tādu, kas, nesaņēmuši uzaicinājumu, atmetīs ar roku, ja vispār pamanīs, ka ir tādas vēlēšanas. Tikmēr vienas citas partijas elektorāts saņem ne tikai uzaicinājumus, bet arī personīgi adresētus uzsaukumus,” par situāciju izsakās kāds "Facebook" lietotājs.

Konkursā uzvarēja maza firmiņa

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretārs Ritvars Eglājs "Kas Jauns Avīzei" teic, ka informācijas nogādāšana līdz adresātiem bija PMLP uzdevums, un piebilst: “Acīmredzot firma, kurai šis darbs tika uzticēts, nokoda vairāk nekā spēj norīt.” “Mums bija tiesības paļauties uz to, ka citas iesaistītās puses izpildīs savus pienākumus. Pieļauju, ka kopumā varētu būt runa par tūkstošiem nesaņemtu paziņojumu,” atzīst Eglājs.
PMLP rīkotajā konkursā uzvarēja SIA "Reller". Datubāze Firmas.lv liecina, ka tā pieder Marinai Mjasņikovai, iepriekš juridiskā adrese bijusi Jēkabpilī, patlaban – Rīgā. Uzņēmumam nav norādīti nodokļu parādi, pērn apgrozījums bijis 769,91 eiro.

Piemērots līgumsods

Sūdzības par vēlētāju apziņošanu komentē PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Ģirts Pommers: “Šobrīd esam saņēmuši nedaudz vairāk par 120 sūdzībām par nepiegādātām informatīvajām vēstulēm. Iespējams, ir vairāk, bet šobrīd varam operēt ar šādu skaitu. Šī vēstule gan nenozīmē kādu īpašu aicinājumu piedalīties vēlēšanās vai apliecinājumu iekļaušanai vēlēšanu reģistrā. Tas ir tikai viens no četriem informatīvajiem kanāliem.”

SIA "Reller" esot saņēmusi PMLP informāciju par sūdzībām un skaidrojusi, ka lielākajā daļā šo adrešu bijušas “objektīvas problēmas” vēstules piegādāt – nesakārtotā namu numerācija, pastkastīšu nepieejamība, durvju kodi, apsargājamas teritorijas utt.

Oskars gan šādu attaisnošanos sauc par muļķībām, jo iepriekšējos gados šādas problēmas viņam neesot bijis. "Kas Jauns Avīzei" tā arī neizdevās sazvanīt SIA "Reller" pārstāvi, bet no PMLP teiktā izriet, ka firmai par šo misēkli piemērots līgumsods – 10% no līguma summas. Kopējā līguma summa bijusi 311 750 eiro bez PVN.

Papīri nav obligāti

“Labā ziņa ir, ka šos konkrētos papīrus nevajag, lai nobalsotu,” mierina CVK sekretārs Eglājs. Nesaņemto informāciju var noskaidrot arī citādi – zvanot pa CVK diennakts uzziņu tālruni 67049999 vai uzmeklējot ziņas par vēlēšanu iecirkņiem PMLP un CVK mājaslapās. Abos variantos gan nepieciešams norādīt savu vārdu, uzvārdu un personas kodu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

PMLP mājaslapā savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot sadaļā pakalpojumi/epakalpojumi/vēlēšanas, kur ir saite Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana.

Oskars piekrīt, ka ir vairāki veidi, kā noskaidrot, kurp iet vēlēt, taču tas nav attaisnojošs arguments likuma nepildīšanai, turklāt cerēt, ka “veci ļaudis zinās, kur nepieciešamo informāciju atrast internetā”, esot aplami.

Kad varēs vēlēt

Balsot varēs 25. maijā savā vēlēšanu iecirknī no pulksten 7 līdz 20. Ir iespēja balsot arī iepriekš – 22. maijā no 17 līdz 20; 23. maijā no 9 līdz 12; 24. maijā no 10 līdz 16. Līdzi jāņem pilsoņa pase vai eID apliecība.

Ja veselības stāvokļa dēļ nav iespējams doties uz iecirkni vai pašam jāaprūpē slimnieks, iespējams uzrakstīt iesniegumu vēlēšanu komisijai, kuru savā iecirknī var nogādāt arī jebkura uzticības persona. Jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods, adrese, ārdurvju kods, ja tāds ir, kontakttālrunis.