foto: LETA
Politologs Trampa vēlmi par vēstnieku Latvijā iecelt karjeras diplomātu saista ar lielākas uzmanības pievēršanu reģionam
Politologs, vēsturnieks Kārlis Daukšts.
Viedokļi
2019. gada 13. maijs, 08:52

Politologs Trampa vēlmi par vēstnieku Latvijā iecelt karjeras diplomātu saista ar lielākas uzmanības pievēršanu reģionam

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa iecere nozīmēt par ASV vēstnieku Latvijā karjeras diplomātu Džonu Lesliju Kārvailu var liecināt par lielākas uzmanības pievēršanu Baltijas reģionam kopumā, pauda politologs Kārlis Daukšts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Līdz šim daži Trampa paustie viedokļi par Baltiju bija jautājumus izraisoši, taču iecere nozīmēt par vēstnieku uz Krievijas pierobežu karjeras diplomātu ir zīmīgs solis un raisa cerības par to, ka Baltijas reģionam tiks pievērsta lielāka uzmanība," sacīja Daukšts.

Politologs piebilda, ka pagaidām vēl ir grūti prognozēt, kā norisināsies vēstnieka kandidatūras apspriešana un apstiprināšana ASV Senātā, kur demokrāti un republikāņi nevar vienoties par daudziem jautājumiem.

"Tas parādīs ASV Kongresa nostāju pret Baltijas valstīm un arī ASV elites nostāju," piebilda Daukšts.

Jau ziņots, ka ASV prezidents gatavojas nominēt karjeras diplomātu Kārvailu vēstnieka postenim Latvijā, liecina Baltā nama oficiālajā tīmekļa vietnē publiskotā informācija.

Kārvails pašreiz ir ASV Valsts departamenta Personāla plānošanas un attīstības biroja direktora vietnieks. Pirms tam viņš strādājis diplomātiskajā dienestā dažādos amatos ASV vēstniecībās Brunejā, Nepālā, Itālijā, Irākā un Kanādā.

Pašreizējā ASV vēstniece Nensija Petita ASV Senātā amatā tika apstiprināta pirms trīs gadiem - 2015.gada 24.jūlijā. Lai gan vēstnieka amata termiņš parasti ir trīs gadi, Petita vēl turpina darbu Rīgā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši deviņi ASV vēstnieki. Lielākā daļa bijuši karjeras diplomāti, izņemot divus politiski izraudzītus vēstniekus, kad pie varas bija Džordžs Bušs.