foto: Paula Čurkste/LETA
Nacionāļi rosina koalīcijai neatbalstīt opozīcijas iespējamo kandidātu prezidenta amatam
Saeimas deputāti Raivis Dzintars un kultūras ministre Dace Melbārde piedalās Saeimas sēdē.
Politika
2019. gada 8. aprīlis, 19:43

Nacionāļi rosina koalīcijai neatbalstīt opozīcijas iespējamo kandidātu prezidenta amatam

Jauns.lv / LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosina koalīcijai vienoties, ka tā neatbalstīs opozīcijas iespējamo kandidātu Valsts prezidenta amatam, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pauda VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

VL-TB/LNNK rosināja precizēt "mājās darbu" partijām sanāksmei pēc nedēļas, skaidroja politiķis. Valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem būtu arī jāvienojas, ka koalīcija neatbalstīs opozīcijas virzītu kandidātu prezidenta amatam, ko varētu izvirzīt, piemēram, partija "Saskaņa", norādīja Dzintars.

Paralēli tam paliek spēkā jautājums, vai kāda no koalīcijas partijām piedāvā kādu alternatīvu kandidātu, par ko piedāvās vienoties koalīcijai, skaidroja VL-TB/LNNK līderis.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc sēdes norādīja, ka trīs no koalīcijas partijām atbalsta vienu kandidātu. Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūrai atbalstu paudusi VL-TB/LNNK, Jaunā konservatīvā partiju un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Premjers norādīja, ka viņa pārstāvētā partiju apvienība "Jaunā Vienotība" lēmusi neizvirzīt savu kandidatūru Valsts prezidenta amatam. No "KPV LV" tiek gaidīts, vai partija izvirzīs vai neizvirzīs savu atsevišķu kandidāt Valsts prezidenta amatam, tāpēc tālāka apspriešana ir atlikta uz nedēļu, pauda Kariņš. Viņš atkārtoti pauda vēlmi "iespēju robežās" vienoties par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs norādīja, ka partijas deputāti nav pateikuši "ne jā, ne nē" Levita kandidatūrai. Par Valsts prezidenta amata kandidātiem frakcija spriedīs sēdēs 10.aprīlī un 11.aprīlī un nepieciešamības gadījumā varētu rīkot vēl kādu sanāksmi. Vaicāts, vai līdz pirmdienas, 15.aprīļa, koalīcijas sanāksmei gaidāms "KPV LV" lēmums, Zakatistovs atbildēja apstiprinoši: "Jā, mums būs atbilde."

Frakcijas sēdē ir izvirzīta "ideja" saistībā ar valsts augstākās amatpersonas kandidatūru, taču Zakatistovs to sīkāk nekomentēja. Viņš arī norādīja, ka frakcija vēl nav lēmusi, vai izvirzīt kādu kandidātu.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks pavasara otrajā pusē.