foto: ekrānuzņēmums no video
Mangaļsalā atkal redzēti delfīni. Šoreiz krāšņā saulrietā! VIDEO
Delfīna pelde saulrietā.
Sabiedrība
2019. gada 8. aprīlis, 12:48

Mangaļsalā atkal redzēti delfīni. Šoreiz krāšņā saulrietā! VIDEO

Jauns.lv

Šogad jau vairākas reizes Mangaļsalā manīti Baltijas jūrā ieklīduši delfīni. Šoreiz nedēļas nogalē, filmējot saulrietu, tos piefiksējusi rīdziniece Renāte. Jūras līcī netālu no Mangaļsalas mola varēja redzēt plunčājamies neparasto viesi – afelīnu (pudeļdeguna delfīnu).

Šī šogad nav pirmā reize, kad Latvijā redzēts delfīns. Šis eksotiskais viesis šogad Latvijas krastos novērots jau vismaz ceturto reizi. Baltijas jūrā sastopami 16 sugu delfīni, kā arī to netālie radinieki - cūkdelfīni. Šie dzīvnieki ir diezgan reti sastopami un līdz Latvijai atklīst reti. Biežāk tie konstatēti Polijas piekrastē.

foto: ekrānuzņēmums no video
Delfīna pelde saulrietā.

Viens delfīns janvārī manīts Liepājā, taču februārī pie Mangaļsalas mola paviesojušies divi sugas pārstāvji. Tāpat jahtklubs „Auda” aicinājis interesentus doties tos doties apskatīt brīvdienās – varbūt paveicas!

Rīgas pašvaldības mājaslapā šo delfīnu „uzlidojumu” skaidro vides aizsardzības eksperts Valdis Pilāts: „Pie Latvijas jūras piekrastes novēroti afalīnas jeb lielie delfīni - to izmērs var sasniegt līdz pat trīs metriem garumā. Delfīnu parādīšanās mūsu krastos nav anomālija. Delfīniem, tāpat kā putniem, piemīt īpašība migrēt pa visu pasauli. Vēl janvārī delfīni pamanīti Liepājā. Varam pieņemt, ka pie Mangaļsalas mola pamanīts tas pats delfīns, tikai šoreiz ar savu otro pusīti, jo pamanīti divi dzīvnieki. To, vai tas ir tas pats delfīns, kas pamanīts Liepājā, vai arī pie Latvijas krastiem mitinās vairāki šie dzīvnieki, mēs noteikti neuzzināsim. Jūras dzīvnieki netiek numurēti vai čipēti. Ir zināms tikai tas, ka 11. februārī delfīns pamanīts arī Zvejniekciema apkaimē. Tas, cik ilgi delfīni pie mums uzkavēsies, nav zināms.

Starp citu, 2015. gadā delfīni Baltijā pamanīti arī Klaipēdas apkaimē. Tāpēc delfīnu parādīšanās Baltijas jūrā, kas tomēr tiek uzskatīta par pārāk aukstu, lai tajā mitinātos šie dzīvnieki, reizēm tiek novērota, lai gan tā nav ļoti bieža parādība”.